Cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa, descoperită de cercetătorii români

Cercetătorii români de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au descoperit cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa. Fosila se află acum în colecţia Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie al UBB.

02 feb. 2022, 15:56
Cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa, descoperită de cercetătorii români

Cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa, descoperită de cercetătorii români. Bibanul de mare european este unul dintre peştii marini cu cea mai mare importanţă economică care se găseşte în crescătoriile din Europa.

Cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa, descoperită de cercetătorii români

Echipa de cercetători români de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este formată din dr. Ionuţ Grădianu (UBB şi Muzeul de Ştiinţele Naturii din Piatra Neamţ), respectiv drd. Marian Bordeianu (UBB), respectiv prof. dr. Vlad Codrea (UBB).

Citeşte şi Planta-minune care ajută la pierderea kilogramelor în plus prin suprimarea senzaţiei de foame. În plus, calmează durerile articulare şi musculare

„Specia Dicentrarchus oligocenicus veche de aproximativ 33 milioane de ani (Oligocen) a fost prezentată în luna ianuarie 2022 în prestigioasa revistă ştiinţifică „Historical Biology” (Taylor & Francis Group), fiind descoperită în sud-vestul României (Judeţul Vrancea), pe valea Pârâului Coza de către Marian Bordeianu”, transmite UBB într-un comunicat de presă.

Potrivit cercetătorilor, numele speciei indică vârsta formaţiunilor geologice de provenienţă.

„Zona în discuţie este pe cât de instructivă pe plan geologic, pe atât de pustie, arareori călcată de om. Numele speciei indică vârsta formaţiunilor geologice de provenienţă. Descoperirea se rezumă la un schelet aproximativ complet care se deosebeşte morfologic de toate speciile oligocene sau mai vechi deja cunoscute, dar care se aseamănă extrem de mult cu actualul lavrac. Fosila tip se află în colecţia Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie al UBB”, spun cercetătorii.

Cei trei cercetători, alături de Dr. Nicolae Trif (Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu), au mai prezentat în 2018 o faună de peşti fosili din aceeaşi regiune, cuprinzând şapte specii (un rechin şi şase peşti osoşi), însă niciuna nu are valoarea sistematică a noii forme, nouă pentru ştiinţă, potrivit Mediafax. 

Bibanul de mare european este un peşte migrator ce trăieşte în estuare, lagune şi zone de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane şi din zonele estice ale Oceanului Atlantic. De-a lungul timpului a fost intens studiat în vederea creşterii în scopuri comerciale, însă, până acum se cunoşteau foarte puţine date despre strămoşii lor.

Citeşte şi Schimbările pe care le putem face în viața noastră pentru a preveni cancerul. Anunțul făcut de specialiști!