Italia a interzis carnea produsă în laborator. Decizia a dus la revolte în stradă VIDEO

Camera Deputaților din Italia a aprobat o lege care interzice producerea și folosirea alimentelor concepute în laborator. Între timp, fermierii furioși s-au confruntat cu un grup de parlamentari care se opuneau acestui proiect de lege.

17 nov. 2023, 12:54
Italia a interzis carnea produsă în laborator. Decizia a dus la revolte în stradă VIDEO
Italia a interzis carnea produsă în laborator. Decizia a dus la revolte în stradă VIDEO

Propunerea de a interzice carnea de laborator, deja aprobată de Senat, a trecut cu 159 de voturi „pentru” și 53 „împotrivă”. Proiectul de lege interzice utilizarea, vânzarea, importul și exportul de alimente și furaje produse „din culturi celulare sau țesut derivat din animale vertebrate”.

Citește și: Mâncare cu viermi şi carne stricată servită studenţilor de la Academia de Poliţie. Sindicatul Europol: „Mâncare similară cu ce se primea în lagărele de muncă”

Italia interzice carnea concepută în laborator

Fabricile care aceste reguli privind carnea de origini științifice, și nu naturale, pot fi amendate cu până la 150.000 de euro și riscă să fie închise, în timp ce proprietarii își pot pierde dreptul de a obține finanțare publică timp de până la trei ani. Propunerea ministrului Agriculturii Francesco Lollobrigida este considerată ca fiind o parte a unei acțiuni mai ample condusă de coaliția de dreapta cu scopul de a proteja tradiția.

Pe măsură ce dezbaterea din parlament era în desfășurare, între demonstranții grupului de lobby agricol Coldiretti și doi parlamentari de opoziție au izbucnit tensiunile. Unul dintre parlamentari chiar a susținut că președintele grupului de lobby, Ettore Prandini, l-a agresat. Asociația agricolă Coldiretti a lăudat mișcarea împotriva „alimentului sintetic”, declarând că este necesară o interzicere coordonată de reguli stricte pentru a proteja producția casnică „de atacurile companiilor multinaționale”.

„Cred că este subversiv ca președintele Coldiretti să creadă că poate ataca un parlamentar”, a spus deputatul Benedetto Della Vedova, adăugând că îl va raporta pe Prandini la poliție. Della Vedova părea să fi fost împins în piept în incident, dar nu a fost rănit. Prandini a declarat, pentru Reuters, că parlamentarii i-au provocat pe fermieri cu bannere ofensive și au minimizat confruntarea.

Partidul +Europa și alte grupuri de opoziție au descris mișcarea administrației de dreapta a Italiei drept o încercare de a-i reduce la tăcere pe fermieri și pe membri lobby-urilor, deoarece alimentele cultivate în laborator nici nu sunt încă disponibile în Uniunea Europeană. Criticii proiectului de lege spun că producția de carne fără reproducerea și creșterea animalelor ar limita emisiile de gaze cu efect de seră și ar oferi o opțiune pentru consumatorii de hrană ce nu are la origine sacrificarea sursei.

Citește și: Cum poți să faci bani cu porcul din ograda ta. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să vinzi carne de porc legal