Scandal în coaliţia din Italia, încă dinainte de formarea guvernului. Silvio Berlusconi o atacă dur pe Giorgia Meloni: „Arogantă, ofensatoare… Nu te poţi înţelege cu ea”

Eforturile Giorgiei Meloni de a forma un guvern în Italia sunt deja îngreunate de primele certuri în alianţa care a câştigat alegerile. Silvio Berlusconi, fostul triplu premier al ţării, s-a referit la ea ca fiind "stăpână şi arogantă", conform unor imagini apărute în spaţiul public, cu însemnările sale personale.

17 oct. 2022, 11:21
Scandal în coaliţia din Italia, încă dinainte de formarea guvernului. Silvio Berlusconi o atacă dur pe Giorgia Meloni: „Arogantă, ofensatoare… Nu te poţi înţelege cu ea”

Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi și Matteo Salvini au o ideologie comună, dar rivalitatea personală este de așteptat să alimenteze crizele în noul guvern, care va fi investit în această săptămână.

În timpul primei sesiuni a Parlamentului italian, Silvio Berlusconi a atras atenţia asupra sa prin notiţele scrise despre aliata sa, Giorgia Meloni, liderul partidului Fratelli d’Italiei. Fostul prim-ministru și magnat al mass-media, în vârstă de 86 de ani, a numit-o pe Meloni „condescendă, șefă, arogantă și ofensatoare… Nicio dorință de schimbare”, potrivit unei fotografii a notişelor, publicată în La Repubblica și autentificată de Financial Times.  „Este o persoană cu care nu te poți înțelege”, a mai mâzgălit Berlusconi pe foaia de hârtie.

Meloni, însă, nu a fost descumpănită de criticile lui Berlusconi şi a replicat tăios: „Un punct lipsea de pe lista lui Berlusconi: că nu pot fi șantajată”.

Citeşte şi Giorgia Meloni, discurs vehement împotriva globalismului. „Nu o să fim niciodată sclavi, simpli consumatori la mila speculanţilor financiari”

Confruntarea publică este însă un avertisment cu privire la luptele pentru putere cu care se va confrunta Meloni în timp ce încearcă să-și îndeplinească angajamentul de a asigura o guvernare stabilă în calitate de șef al coaliției celor trei partide de dreapta.

Giorgia Meloni a reușit joia trecută să-și impună candidatul la președinția Senatului, dar voturile câștigătoare au venit din partea opoziției de stânga și nu din propria coaliție. Noul președinte al Senatului este Ignazio La Russa de la Fratelli d’Italia, care a obținut 116 voturi în camera superioară cu 200 de locuri, dar Forza Italia, cu excepția liderului Silvio Berlusconi și a unui alt senator, s-a abținut de la vot după ce Meloni a respins candidații propuși de Berlusconi pentru a deveni miniștri.

Citeşte şi Cine este Giorgia Meloni, politicianul pe cale să devină prima femeie prim-ministru din Italia. Analiştii sunt îngrijoraţi: „La un secol după Mussolini, ea caută să ducă ţara înapoi la naţionalism”

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, este de așteptat să-i dea Giorgiei Meloni un mandat de prim-ministru săptămâna aceasta pentru a crea un guvern cu aliații săi, inclusiv Forza Italia a lui Berlusconi și Liga de extremă dreaptă a lui Matteo Salvini.