Italia intervine în favoarea fugarului Dragoş Săvulescu. Cere României scoaterea de pe lista urmăriţilor internaţionali

Italia intervine în favoarea fugarului Dragoş Săvulescu. Ministerul Justiției a cerut revocarea mandatului de arestare pe numele lui Săvulescu deoarece acesta, la 15 iulie 2022, a început executarea pedepsei, dar prin măsuri de probațiune.

30 aug. 2022, 13:33
Italia intervine în favoarea fugarului Dragoş Săvulescu. Cere României scoaterea de pe lista urmăriţilor internaţionali
Italia intervine în favoarea fugarului Dragoş Săvulescu

Italia intervine în favoarea fugarului Dragoş Săvulescu. Ministerul Justiției întreabă instanța dacă se mai impune păstrarea sau revocarea mandatului de arestare emis pe numele afaceristului și dacă mai este necesară sesizarea CJUE pe acest subiect, după ce judecătorii din Napoli au transformat o pedeapsă de 5 ani și 6 luni închisoare cu executare în una de doi ani și 5 luni cu suspendare.

Citeşte şi: Dragoș Săvulescu, viaţă de lux la Milano. În 2019 a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare FOTO

Italia intervine în favoarea fugarului Dragoş Săvulescu

În urmă cu o lună, Ministerul Justiției, prin Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară a cerut Curții de Apel București să exprime un punct de vedere față de mandatul de arestare emis pe numele fugarului Emil Dragoș Săvulescu.

În cererea sa, Direcția din MJ amintește Curții de Apel București că în acest caz ministerul Justiției din Italia a cerut revocarea mandatului de arestare pe numele lui Săvulescu deoarece acesta, la 15 iulie 2022, a început executarea pedepsei, dar prin măsuri de probațiune, scrie presshub.ro.

În document se mai face referire la faptul că un judecător de la Curtea de Apel București a trimis o cerere preliminară Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind decizia cadru care reglementează mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre.

În final, direcția din MJ întreabă Curtea de Apel București dacă instanța română consideră că se impune menținerea sau revocarea mandatului de arestare emis pe numele lui Săvulescu și menținerea ori retragerea cererii de trimitere preliminară adresată CJUE. Adresa este semnată de directorul adjunct al Direcției, Simona Franguloiu.

Reacţia Curții de Apel București

Curtea de Apel București arată, cu referire la situația juridică a condamnatului Săvulescu, că instanța a sesizat CJUE cu privire la acest caz și că aprecierea validității mandatului european de arestare, darea în urmărire internațională și a mandatului de executare a pedepsei închisorii pe numele lui Dragoș Săvulescu fac obiectul unui dosar penal de pe rolul Curții de Apel București, dosar suspendat până se pronunță CJUE.