Italia, ţara europeană cu cel mai mic număr de absolvenţi universitari

Italia este ţara europeană cu cel mai mic număr de absolvenţi universitari în cadrul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani, fiind depăşită doar de România şi Turcia.
Romania TV
25 apr. 2013, 08:29
Italia, ţara europeană cu cel mai mic număr de absolvenţi universitari

Procentul de absolvenţi universitari în rândul populaţiei cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani este de aproape 30% în Germania, în timp ce Franţa a depăşit deja 43%. Comisia Europeană a stabilit ca ţările din UE să ajungă până în 2020 la 40%, cu un obiectiv diferenţiat pentru Italia de 26/27%, informează La Repubblica, potrivit Agerpres.

Diploma de absolvire a unei facultăţi nu mai este considerată un instrument util, fenomenul fiind accentuat de criză şi de creşterea continuă a taxelor de înscriere la universităţi. În 1982, au urmat studii universitare 70% dintre cei care au terminat liceul, apogeul fiind atins în 1991, cu 79,9%.

Această situaţie este de natură să facă Italia şi mai puţin competitivă pe pieţele internaţionale. După alarma lansată în luna ianuarie de Conferinţa Rectorilor Universităţilor Italiene /Crui/, care a denunţat declinul periculos de înscrieri înregistrat în 2011, situaţia s-a agravat şi mai mult în 2012. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei privind absolvenţii universitari din vara anului trecut şi cei care s-au înscris ulterior la universitate se poate vedea că atractivitatea unei diplome universitare a dispărut. În 2012, Italia a atins un record negativ al ratei de trecere de la liceu la universitate din ultimii 30 de ani.

Reprezintă, oare, taxele excesiv de mari şi familiile în dificultate din cauza crizei o explicaţie pentru această stare de fapt, sau este vorba de simpla pierdere a atractivităţii titlului de studiu, care odată garanta un loc de muncă şi le permitea tinerilor să nu se mute în cealaltă parte a globului pentru a găsi un loc de muncă?, se întreabă publicaţia. Potrivit datelor, niciodată nu s-a mai întâmplat, aşa cum s-a văzut în 2012, ca numărul de elevi care au preferat după bacalaureat să renunţe la studii universitare să fie atât de mare.

În 1982/1983 peste şapte din zece tineri absolvenţi de bacalaureat au continuat studiile la universitate, iar în 1991/1992 s-a atins recordul de treceri de la liceu la universitate: 79,9%. După o perioadă de fluctuaţie, din 2002/2003 a început o tendinţă negativă care a dus la cifrele de astăzi.

În anul 2012/2013, doar 57,7% dintre tinerii care au absolvit liceul au continuat studiile la universitate. În termeni absoluţi, în pofida diferitelor reforme care ar fi trebuit să eficientizeze şi să relanseze universităţile italiene – demers ce ar fi trebuit să servească drept forţă motrice pentru economie – sistemul universitar a pierdut aproape 100.000 de înscrieri.

Niciodată criza şi creşterea galopantă a şomajului, afectând mai ales tinerii, nu au riscat să facă Italia să piardă şi acest tren. Toate organismele internaţionale care se ocupă de sistemele de educaţie confirmă beneficiile creşterii nivelului de educaţie al populaţiei asupra sistemelor economice şi sociale ale ţărilor.

Italia, pe lângă faptul că are unul dintre cele mai scăzute niveluri de absolvenţi universitari, este şi una dintre puţinele ţări care au redus drastic investiţiile în educaţie în ultimii zece ani, alocând foarte puţini bani şi pentru cercetare şi dezvoltare.

DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Un elev din Argeș a luat 9,90 la BAC și a depus contestație. Rezultatul l-a făcut unic în județul său
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
Playtech.ro
Totul despre cardul de sănătate. Cum îl obții, activare, beneficii, ce faci dacă îl pierzi
DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Columbo chemat să aplaneze conflictele din România. Cum s-a întâmplat acest lucru
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Părinții cu venituri sub 3000 de lei ar putea fi scutiți de la plata CASS. Ce alte modificări se cer la noul pachet fiscal
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
Statul ia bani de la români. Anunț de la Ministerul Finanțelor pentru românii peste 18 ani. Se achită de azi, 7 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Măsura intră în vigoare de luni, 7 iulie! Apelurile înșelătoare care folosesc date de identificare false, blocate în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România