Iulia Timoşenko este supravegheată cu lumina aprinsă

Aflată în închisoare, fosta lideră a opoziţiei ucrainene, Iulia Timoşenko, "eroina Revoluţiei Portocalii", este supravegheată 24 de ore din 24 de o cameră de filmat, cu luminile aprinse permanent.

RomaniaTV.net
04 ian. 2012, 12:22
Iulia Timoşenko este supravegheată cu lumina aprinsă

Acest sistem de supraveghere „inchizitorial” pare să fie o încercare de a fi „distrusă psihic şi fizic”, după cum s-a exprimat  avocatul său, Serghei Vlasenko, citat de Daily Mail.

În vârstă de 51 de ani, Timoşenko, fostul premier ucrainean, a fost mutată la o închisoare din oraşul Harkiv, la aproximativ 480 de kilometri de Kiev, în data de 30 decembrie. Anterior stătuse în detenţie în capitală. Oficialităţile penitenciarului în care se află acum au explicat că acest transfer a fost necesar pentru „securitatea deţinuţilor”.

Avocaţii săi, care s-au opus transferului de la Kiev, au declarat că clienta lor suferă de câteva săptămâni de dureri de spate, dar responsabilii închisorii au precizat că deţinuta beneficiază de îngrijiri medicale corespunzătoare.

„Supravegherea video nu este interzisă de lege”, a declarat într-un comunicat Ivan Pervuşkin, comandantul închisorii. „Pentru monitorizarea video permanentă trebuie să fie suficientă lumină în celule”, a adăugat el.

„Lumina este îndreptată spre patul pe care stă ea (…). Supravegherea video şi lumina directă, imposibilitatea de a dormi bine şi lipsa asistenţei medicale, toate au un singur scop, să o distrugă psihic şi fizic”, a fost însă părerea avocatului ei, Serghei Vlasenko.

El l-a acuzat pe actualul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, că este responsabil pentru condiţiile în care este ţinută clienta sa . „Toate acestea sunt făcute la ordinul lui Ianukovici, pentru a umili liderul opoziţiei ucrainene”, a precizat Vlasenko.