IZVORUL TĂMĂDUIRII Ce semnificaţii ascund icoanele înfăţişând IZVORUL TĂMĂDUIRII

IZVORUL TĂMĂDUIRII. În prima zi de vineri din Săptămâna Luminii, credincioşii prăznuiesc IZVORUL TĂMĂDUIRII. Această sărbătoare este reprezentată în icoane în mai multe moduri, dar elementul central rămâne acelaşi, Maica Domnului având în faţa Sa un potir în care stă Mântuitorul copil. Află, în rândurile următoare, ce semnificaţii ascund icoanele înfăţişând IZVORUL TĂMĂDUIRII.

RomaniaTV.net
24 apr. 2020, 04:32

IZVORUL TĂMĂDUIRII. Semnificaţia icoanei înfăţişând Izvorul Tămăduirii

Icoana Izvorului Tămăduirii exprimă ideea că Maica Domnului L-a născut pe Hristos, Care este Dătătorul apei vii a Duhului. Pentru că Hristos i-a spus femeii samarinence: „De ai fi ştiut darul lui Dumnezeu şi cine este Cel ce zice ţie: dă-mi să beau, tu ai fi cerut de la Dânsul şi ţi-ar fi dat ţie apa vie” (In. 4, 10; cf. In. 7, 38).

În Imnul Acatist se spune despre Maica Domnului că este „izvor nesecat de apă vie”. „Izvorul Vieţii” este o expresie care apare în Canonul Zămislirii Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, dar şi în alte locuri.

Citeşte şi Izvorul Tămăduirii. Tradiţii şi obiceiuri. Acatistul Izvorului Tămăduirii

Înţelegerea Maicii Domnului ca Izvor al tămăduirii este exprimată în icoană într-un mod simplu, fie reprezentând-o pe Maica Domnului singură, fie înfăţişând-o cu Pruncul Hristos într-un potir cu revărsări de apă.

IZVORUL TĂMĂDUIRII. Cele trei tipuri de icoane care înfăţişează Izvorul Tămăduirii

Potrivit ziarulumina.ro, există mai multe tipuri de icoane ale Maicii Domnului, numite „Izvorul Tămăduirii”. Cel mai cunoscut tip este acela care o prezintă pe Maica Domnului cu mâinile ridicate în rugăciune, având în faţă un potir în care stă Mântuitorul Hristos copil, binecuvântând cu mâna dreaptă. Cu timpul, pe lângă Maica Domnului au fost adăugaţi de pictori, conform evlaviei celor care comandau icoanele, şi alţi sfinţi.

Una din cele mai vechi icoane ale Izvorului Tămăduirii o prezintă pe Maica Domnului alături de Dumnezeieştii Părinţi Ioachim şi Ana. Este vorba de o frescă în Biserica Maicii Domnului Odighitria a Mănăstirii Vrontohion din Mistra, în apropierea Spartei, Grecia.

Citeşte şi IZVORUL TAMADUIRII 2020: Ce nu trebuie să faci vineri, e păcat de boală până la moarte

Pe icoana de la Mănăstirea Sinai a Bunei Vestiri, este un element reprezentând un râu cu păsări şi peşti, care e ilustrare simbolică a Izvorului Tămăduirii. Izvorul de Viaţă purtător izvorăşte din sine pe Pruncul Iisus sub forma apei limpezi şi potolitoare de sete, iar umbra care se reflectă în apă o arată, ca în oglindă, pe Născătoarea de Dumnezeu, care pluteşte pe apa vie, luminată de o lumină supranaturală.