Românca acuzată că a furat diamante de 5 milioane de euro din Londra și-a aflat pedeapsa. Prejudiciul nu a fost recuperat nici acum

O româncă a comis un jaf ca în filmul Ocean's Eleven la Londra. Lulu Lakatos, în vârstă de 60 de ani, a fost găsită vinovată și condamnată la cinci ani și jumătate de închisoare pentru că furat diamante în valoare de 4,2 milioane de lire sterline pe care ulterior le-a schimbat în pietricele. Acesta e unul dintre cele mai mari acte de furt din istoria britanică.

29 iul. 2021, 13:14
Românca acuzată că a furat diamante de 5 milioane de euro din Londra și-a aflat pedeapsa. Prejudiciul nu a fost recuperat nici acum

Lulu Lakatos

făcea parte dintr-un grup internațional care a fugit în Franța după ce a furat diamantele din magazinul de bijuterii, pe 10 martie 2016. Acestea nu au fost recuperate nici acum. Vorbim despre un jaf comis de profesioniști.

Detectivul William Man de la Poliția Metropolitană a spus că „Planul și execuția meticuloase ale acestui jaf îmi arată că au fost implicați criminali foarte bine antrenați”.

E cea mai mare valoare care a fost comisă vreodată în țară, a dezvăluit procurorul Oliver Mosley, care a precizat că a fost „o conspirație cu cel mai ridicat grad de sofisticare”.

În zilele dinaintea jafului, autorii jafului au pretins că erau experți în pietre prețioase veniți din Rusia pentru a evalua șapte diamante conservate până la transferul lor într-o geantă cu lacăt, depozitată în seiful magazinului londonez Boodles, potrivit TheGuardian.

Patronul Boodles, Nicholas Wainwright, a plecat puțin să vorbească la telefon cu un potențial client rus, timp în care românca a schimbat diamantele cu pietricele obișnuite. Toată operațiunea i-a luat doar câteva secunde și s-a desfășurat în fața unei martore, iar momentul a fost filmat de camerele de supraveghere.

Culmea e că românca a fost și percheziționată înainte de a părăsi magazinul, în urma suspiciunilor ridicate de martora respectivă, dar niciun diamant nu a fost găsită asupra ei. Acestea se aflau ascunse într-un compartiment secret al genții ei, care au fost predate ulterior unei femei necunoscute.

Lulu Lukatos, care a fost condamnată deja în Franța, nu și-a recunoscut faptele de furt și a acuzat-o pe sora ei, care murise într-un accident în România, că e vinovata. Versiunea ei nu a convins juriul de la tribunalul londonez, aceștia considerând-o vinovată pentru faptele comise.

„Este vorba despre un delict foarte sofisticat şi îndrăzneţ prin prisma planificării, riscurilor şi recompensei, un delict în care aţi jucat un rol integral”, a declarat judecătoarea Emma Goodall, care a condamnat-o pe Lulu Lakatos la cinci ani şi jumătate de închisoare.

Pe lângă Lulu, doi complici ai ei, Christophe Stankovic și Mickael Jovanovic, au fost condamnați la trei ani de închisoare, respectiv la opt luni de închisoare după ce și-au recunoscut vina în instanță.

Pietrele furate, în valoare totală de 4,9 milioane de euro, includ un diamant în formă de inimă de 20 de carate evaluat la mai mult de 2,5 milioane de euro și un diamant roz de trei carate de peste 1,5 milioane de euro.