Tabloul de Picasso găsit în pădure este o farsă pusă la cale de un teatru din Belgia UPDATE

O scriitoare de origine română afirmă că, în urma unei scrisori anonime, ar fi găsit una dintre pânzele furate de nişte români, în 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Cap de arlechin, a lui Picasso. Ulterior s-a descoperit că „descoperirea” a fost o farsă pusă la punct o companie de teatru din Belgia, care a încercat să-şi promoveze ultima piesă.

18 nov. 2018, 09:46
Tabloul de Picasso găsit în pădure este o farsă pusă la cale de un teatru din Belgia UPDATE

UPDATE Găsirea „tabloului” de Picasso ar fi fost regizată de o companie de teatru din Blegia, care a vrut astfel să-şi promoveze ultima piesă pusă în scenă, scrie Adevărul.ro.

Producătorii belgieni ar fi îngropat la sfârşitul lunii o copie a picturii „Tête dArlequin” în apropiere de Tulcea, după care au trimis şase scrisori anonime, trei în România şi trei în Olanda, potrivit Digi24, care citează televiziunea de stat olandeză. Dintre cele şase scrisori, doar Mira Feticu a căzut în capcană şi a mers în căutarea tabloului, care în urmă cu şapte ani era furat alături de alte capodopere dintr-un muzeu din Rotterdam.

Producătorii de teatru şi-ar fi anunţat printr-un e-mail toate persoanele la care au ajuns scrisorile în care au explicat că farsa este inspirată din piesa de teatru „Copia adevărată”, care a avut premiera joi, la Anvers. Potrivit televiziunii belgiene, personajul principal al piesei este un falsificator de tablouri. 

_______

UPDATE Criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară a declarat duminică pentru News.ro că expertiza unui tablou Picasso nu poate fi realizată cu seriozitate în România, pentru că niciun expert român nu are calitatea de a expertiza o lucrarea a artistului spaniol, ci doar poate confirma dacă ea a fost realizată în perioada respectivă. În plus, referindu-se la tabloul care a fost găsit îngropat la rădăcina unui copac într-o pădure din judeţul Tulcea şi despre care se crede că ar fi dintre cele furate în urmă cu şase ani din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, el a apreciat că, fiind subiectul unei „aventuri”, valoarea lucrării ar putea creşte, iar acest lucru ar putea fi demonstrat în cazul unei vânzări la licitaţie.

„Expertiza poate dura şi 30 de secunde. Dar nu se poate face aici. Nu are valabilitate. Există experţi în Picasso, puţini în lume, specializaţi în perioade ale artistului, iar ei lucrează cu marile case de licitaţii. Asta este o pălăvrăgeală că se face expertiză. Ar trebui chemat cineva de la Rotterdam… Aici poate fi analizată vechimea pigmentului, a pânzei, în general. Niciun expert român nu are calitatea de a expertiza Picasso”, a declarat el pentru News.ro.

________

UPDATE O echipă formată din procurori DIICOT şi poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R fac cercetări după ce două persoane s-au prezentat la Ambasada Olandei cu un tablou despre care au afirmat că l-au găsit îngropat, în judeţul Tulcea, în urma indicaţiilor primite printr-o scrisoare anonimă. De asemenea, tabloul va fi trimis Muzeului de Artă al României, pentru expertiză.

Conform poliţiştilor, sâmbătă seară, două persoane de cetăţenie olandeză, s-au prezentat la Amabasada Olandei din Bucureşti, cu un tablou despre care au afirmat că l-au găsit îngropat, în judeţul Tulcea, ca urmare a informaţiilor cuprinse într-o scrisoare anomină pe care au primit-o.

„Ataşatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei Olandei a anunţat autorităţile române, iar, la acest moment, o echipă formată din procurori D.I.I.C.O.T. şi poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. efectuează cercetări, pentru lămurirea tuturor aspectelor (audierea persoanelor, cercetarea locului în care au afirmat cele două persoane că au găsit tabloul, expertize criminalistice)”, precizează Poliţia.

Feticu, care este autoarea unui roman intitulat Tascha inspirat din furtul a şapte tablouri din muzeul Kunsthal comis de nişte români în 2012, romanul fiind publicat în 2015, a declarat telefonic pentru www.nrc.nl că în urmă cu zece zile a primit o scrisoare anonimă în limba română în care i se ofereau indicaţii pentru a găsi tabloul.

„Scrisoarea era în limba română şi conţinea o adresă unde pânza ar fi ascunsă, precum şi indicaţii pentru găsirea ei. În scrisoare se spunea că este vorba despre Cap de arlechin. Imediat după ce am citit-o, l-am sunat pe detectivul din Rotterdam cu care m colaborat pentru cartea mea. După câteva zile, m-am urcat în avion”, a afirmat ea.

Ea a relatat şi că, la sosirea la adresa indicată, a căutat, iar sub o piatră a găsit un pachet învelit în plastic conţinând tabloul.

Ajunsă în maşină, l-a desfăcut şi l-a comparat cu o copie a lucrării.

„Când l-am văzut, am început să plâng. Nu sunt specialist, dar părea a fi lucrarea lui Picasso. Cred că aparţine Olandei, aşa că am predat-o imediat  ambasadei din Bucureşti”, a povestit Mira Feticu.

Ea a declarat sâmbătă seară că este audiată la Poliţie. Conform publicaţiei online, Ministerul de Externe olandez ar fi confirmat că lucrarea a fost predată, urmând să i se verifice autenticitatea.