Jaime Guaracas, autorul primului foc de armă al fostei gherile FARC, a murit

Jaime Guaracas, autorul primului foc de armă al fostei gherile FARC în urmă cu peste o jumătate de secol în Columbia, a murit în cursul nopţii de marţi spre miercuri în Cuba, a făcut cunoscut partidul provenit din fosta rebeliune dezarmată, notează AFP.

06 mai 2020, 20:21
Jaime Guaracas, autorul primului foc de armă al fostei gherile FARC, a murit

„Anunţăm cu durere decesul lui Jaime Guaracas, fondator al FARC. El a murit la Havana”, a scris pe Twitter Forţa Alternativă Revoluţionară Comună (FARC), înfiinţată după acordul de pace semnat în 2016 de către gruparea care a fost cea mai puternică gherilă de pe continentul american.

Acest fost rebel în vârstă de peste 80 de ani, a cărui cauză a decesului nu a fost precizată, a susţinut constant că a „tras primul foc de armă” al fostelor Forţe Armate Revoluţionare din Columbia, în 1964, potrivit unui interviu acordat AFP în mai 2015.

Intrat în rebeliunea armată la vârsta de 12 ani, el a fost, împreună cu Miguel Pascuas, ultimul din cei 48 de fondatori ai FARC în viaţă, gherilă condusă timp de peste patru decenii de Pedro Antonio Marin, zis Manuel Marulanda Vélez sau „Tirofijo”.

Tirofijo a decedat din cauze naturale în 2008 în jungla columbiană. Lui i-au urmat Alfonso Cano, ucis într-o operaţiune militară în 2011, apoi Rodrigo Londono, zis şi „Timochenko”, care a semnat pacea cu fostul preşedinte columbian Juan Manuel Santos.

Indigen la origine, Jaime Guaracas a fost membru al statului-major al FARC, apoi al delegaţiei fostei gherile marxiste la negocierile de pace desfăşurate patru ani, cu începere din 2012, la Havana, şi care au condus la dezarmarea a peste 7.000 de combatanţi.

Cu toate că acordul cu FARC a permis diminuarea intensităţii conflictului armat, Columbia are de înfruntat în continuare un război intern complex care, de-a lungul deceniilor, a avut ca actori trupe paramilitare de extremă-dreaptă, gherile şi forţe de ordine, făcând peste opt milioane de victime (morţi, dispăruţi şi deplasaţi).