Chisăliță de prune, o rețetă veche, de peste 100 de ani. Jamila a împărtășit cu fanii o rețetă din Oltenia, pe care i-o prepara străbunica ei. „Cu prune romanești, neîngroșată cu nimic și foarte gutoasă. Când era gata o manca cu mămăligă vârtoasă pe care o tăia întotdeauna cu ață. Era delicioasă!„, a spus bucătăreasa.
Mod de preparare
„Scoatem sâmburii și punem prunele la fiert cu tot cu sâmburi. Peste tot punem apa și pornim plita la foc mediu. Lăsăm prunele să fiarbă cât să înceapă se înmoaie și să își lase lichidul, înlăturăm apoi spuma care se formează la suprafață și adăugăm zahărul. Acesta se pune după gust, mai mult sau mai puțin, în funcție de cât de dulci sunt fructele.
Fierbem totul aproximativ 15 minute, cât prunele să fie moi, dar să se vadă bucățile de fructe. Chisălița nu este gem, ci mai mult un compot țărănesc, deci trebuie să se vadă bucăți de fructe prin ea și să fie lichidă. Fiind o rețetă oltenească, în zona Olteniei chisălița nu se îngroașă cu făină sau mălai. Chisălița se poate servi caldă sau rece, însă eu o prefer rece din frigider. Veți observa că ținută la rece chisălița se va îngroșa de la sine.
Și pentru că mi-am adus aminte de străbunica mea, vreau să vă arăt cum mânca ea chisălița. Am făcut o mămăligă oltenească vârtoasă, iar peste ea am turnat chisălița rece. Mămăliga trebuie să fie caldă pentru un contrast perfect„, a explicat Jamila, pe rețelele sociale.