Japonezii fac o maşină de 4.600 de euro. Învie o legendă

Nissan vrea să relanseze marca Datsun după 26 de ani. Japonezii vor să vândă maşini low-cost pe pieţele emergente.

RomaniaTV.net
02 mart. 2012, 08:30
Japonezii fac o maşină de 4.600 de euro. Învie o legendă

După ce în 1986 Nissan a decis să închidă porţile uzinelor Datsun, japonezii caută să câştige teren pe pieţele emergente. din India, Rusia şi Indonesia. Maşinile low-cost vor fi construite şi comercializate, pentru început, în Rusia, India şi Indonezia. Marca Datsun va fi relansată în 2014, scrie publicaţia niponă Nikkei citată de Autonews.

Modelele Datsun vor costa în jur de 500.000 yeni (4.600 euro) şi ar putea concura direct cu modelele Dacia/Renault. Japonezii speră ca la un an după relansarea brandului să vândă 300.000 de maşini pe an.

Datsun va deveni submarcă Nissan aşa cum este Dacia pentru Renault. Noile automobile vor face parte din Planul 88 al niponilor de a lansa un model noul la fiecare 6 luni, timp de 6 ani. Anul trecut au existat speculaţii că noile modele Datsun ar putea fi comercializate sub brandul Dacia pe anumite pieţe.

Modelele Dacia sunt comercializate în Rusia şi America de Sud sub brandul Renault. În India, producătorul autohton Mahindra comercializează modelul Verito, o versiune a Loganului. Indienii au cumpărat licenţa de producere a modelului Logan de la Renault, iar francezii au rămas doar furnizori ai motoarelor.

E greu de spus dacă modele low-cost Datsun vor canibaliza Dacia. Grupul Renault-Nissan se confruntă deja cu situaţii „complicate” în cazul modelelor similare Renault Dacia (vezi Kangoo-Lodgy). De data aceasta victima ar putea fi Dacia.

Totuşi, Dacia ar putea  urma o repoziţionare pe piaţă. Lodgy va avea dotări care până acum nu au fost prezente pe niciun model Dacia. Logan 2 ar putea deveni şi el mai sofisticat.Şeful secţiei de design de la Renault, Laurens van den Acker, declara în martie 2011 că următorul Logan va fi mai nemţesc, ca un Volkswagen.

“Vrem ca Renault să fie mai latin, Dacia mai nordică, mai germanică. Renault senzual, Dacia robustă, Renault mai emoţional, Dacia mai raţională. Astfel putem obtine o complementaritate placuta, cu doua marci care nu se canibalizează, ci atrag noi clienti. (…) Primul Logan a fost desenat foarte utilitarist. A fost o masina onestă, dar uneori onest poate insemna banal. Şi Volkswagen e onest, dar e vorba de un alt tip de calitate”, a spus van den Acker la Salonul Auto de la Geneva din 2011.

Japonezii ar putea aduce, cu Datsun, pe pieţele emergente conceptul de face „Kei cars” (keijidosha), maşini de mici dimensiuni destinate circulaţiei în marile aglomerări urbane.

Automobilele de acest tip sunt scutite de anumite taxe şi sunt comercializate doar pe piaţa din Japonia. Cu Datsun, Nissan vrea să exporte conceptul Kei Cars pe pieţele emergente, având în vedere trendul impus de marii constructori (hibride, citadine, maşini de mici dimensiuni, eficienţă în consumul de combustibili, maşini electrice).

Istoria numelui Datsun

În 1931, compania DAT Motorcar a scos un model de dimensiuni reduse pe care la denumit Datson (din engleză: fiul lui DAT). În 1933, după ce Nissan a preluat compania DAT Motorcar, numele a fost schimbat în Datsun pe motiv că „son” înseamnă „pierdere” în japoneză. Datsun (DAT, sun-soare, Dattosan în japoneză) a fost un omagiu adus soarelui de pe steagul Japoniei.