Japonezii, supăraţi pe ecologişti: Din cauza lor nu au putut vâna prea multe balene

Numărul balenelor pescuite de Japonia în timpul ultimei campanii în Oceanul Antarctic a atins cel mai scăzut nivel de după 1987, a anunţat vineri ministrul japonez al agriculturii şi pescuitului, dând vina pe această scădere pe acţiunile activiştilor pentru protecţia animalelor, transmite AFP.

05 apr. 2013, 08:03
Japonezii, supăraţi pe ecologişti: Din cauza lor nu au putut vâna prea multe balene

Flota niponă de pescuit a capturat un număr total de 103 de balene minke, mai puţin de jumătate faţă de anul trecut, când s-au capturat 266 de balene, şi nicio balenă fin, a declarat ministrul japonez al agriculturii şi pescuitului, Yoshimasa Hayashi. Potrivit acestuia, este cel mai mic număr de balene capturate de Japonia după anul 1987, când a avut loc prima campanie de pescuit ‘ştiinţific’ de balene.

Cota pe care Japonia şi-a fixat-o pentru acest an a fost de aproximativ 1.000 de balene.

Hayashi a subliniat că activiştii pentru protecţia animalelor de la Sea Shepherd Conservation Society au comis acte de ‘sabotaj impardonabile’, evocând cazul unei coliziuni înte o navă de pescuit japoneză şi o ambarcaţiune a ecologiştilor. ‘Vom încerca să obţinem sprijinul altor state pentru a putea derula pescuitul ştiinţific într-un manieră mai stabilă’, a declarat ministrul japonez al agriculturii.

Anterior, Yoshimasa Hayashi a declarat că Japonia nu intenţionează să oprească pescuitul de balene, ‘care face parte din cultura niponă’. Autorităţile de la Tokyo utilizează o chichiţă legislativă care le permit să ocolească interdicţia internaţională a vânării balenelor.

În prezent, Norvegia şi Islanda sunt singurele state care continuă pescuitul comercial al balenelor, sfidând făţiş un moratoriu decis în 1986 de Comisia Balenieră Internaţională.