Japonia, ameninţată cu retrogradarea de S&P

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a avertizat luni că ar putea revizui în scădere ratingul suveran al Japoniei dacă economia va creşte sub estimări sau dacă nivelul datoriei publice va continua să crească.

RomaniaTV.net
20 feb. 2012, 07:16
Japonia, ameninţată cu retrogradarea de S&P

Standard and Poor’s a confirmat ratingul suveran al Japoniei la ‘AA minus’, a menţinut perspectiva negativă asupra acestui calificativ şi a avertizat că taxele mai ridicate nu vor rezolva problemele structurale ale ţării care au dus la creşterea cheltuielilor cu sistemul de sănătate.

Totuşi, apreciază agenţia, ratingul Japoniei este sprijinit de nivelul ridicat al activelor externe ale ţării, sistemul financiar relativ solid şi economia diversificată şi rolul yenului, care este ‘o monedă internaţională de rezervă cheie’.

S&P ar putea revizui în creştere perspectiva ratingului Japoniei dacă va implementa măsuri de consolidare fiscală robuste şi sustenabile, dar agenţia ar putea retrograda ratingul ţării în cazul încetinirii creşterii economiei sub estimări.

Economia Japoniei s-a contractat cu 2,3% în trimestrul patru din 2011, comparativ cu perioada similară din 2010, deoarece companiile au fost afectate de aprecierea yenului, de cererea slabă pentru exporturi pe fondul crizei din Europa şi de inundaţiile din Thailanda.

Comparativ cu trimestrul trei din 2011, economia Japoniei s-a contractat cu 0,6% în perioada octombrie-decembrie 2011, după un avans de 1,7% în perioada iulie-septembrie 2011.