Japonia este a cincea ţară care primeşte bacili de ANTRAX de la americani

O bază americană din Japonia a primit din eroare bacili activi de antrax trimiși de un laborator militar american, ridicând la 5 numărul țărilor implicate în acest caz, potrivit Pentagonului. Eșantionul trimis în 2005 bazei americane Camp Zama a fost distrus acolo în 2009, potrivit Pentagonului.

13 iun. 2015, 07:32
Japonia este a cincea ţară care primeşte bacili de ANTRAX de la americani

Coreea de Sud, Canada, Australia și Marea Britanie au primit de asemenea bacili activi, potrivit Pentagonului. În Statele Unite, 19 state și districtul Columbia au primit bacilii.

În total, 69 de laboratoare ar fi primit eșantioane contaminate începând din 2005.

Niciun caz de contaminare umană nu a fost detectat după manipularea eșantioanelor, a căror concentrație de bacili activi este extrem de scăzută.

Toate eșantioanele au fost expediate de laboratorul militar Dugway din Utah, pentru dezvoltarea de instrumente de detectare a bacilului putând fi utilizat în războiul bacteriologic.

Citeşte şi Pentagonul estimează că zeci de laboratoare au primit bacilul mortal expediat din greşeală

Ancheta încă nu a stabilit de ce aceste eșantioane conțineau spori activi, în timp ce toți ar fi trebuit să fie inactivi prin iradiere.

De la descoperirea unui eșantion conținând bacili activi de către un laborator din Maryland în mai 2015, Pentagonul și Centrele de control și prevenire a bolilor (CDC) au întreprins un vast inventar și verificarea a 400 de loturi de bacili produse din 2005 în trei laboratoare militare americane.