Japonia impune noi sancţiuni Rusiei, urmând exemplul SUA şi UE

Japonia a impus interdicţii de viză marţi pentru 23 de persoane, urmând exemplul Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene privind noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza acţiunilor Moscovei împotriva Ucrainei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
29 apr. 2014, 08:04
Japonia impune noi sancţiuni Rusiei, urmând exemplul SUA şi UE

Federaţia Rusă a denunţat deja noile sancţiuni impuse de SUA şi UE unor aliaţi ruşi şi ucraineni ai preşedintelui rus Vladimir Putin, considerându-le tactici demne de Războiul Rece.

‘Japonia îşi exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la continuarea manevrelor ruseşti menite să încalce suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, precum anexarea Crimeii’, a explicat şeful diplomaţiei nipone, Fumio Kishida, într-un comunicat.

Ministerul de Externe nu a dezvăluit numele, titulaturile sau naţionalităţile celor 23 de persoane vizate de interdicţia de vize. Totuşi, un responsabil ministerial a afirmat că lista întocmită de Tokyo are la bază listele formulate de SUA şi UE. Noile sancţiuni americane, anunţate luni, vizează persoane precum prietenul lui Putin Igor Seşin, şeful gigantului petrolier Rosneft, cu interdicţie de viză şi îngheţare de bunuri.

Pe de altă parte, premierul Shinzo Abe, care a părăsit Japonia marţi, are în faţă o sarcină dificilă de-a lungul turneului său european de zece zile. El va trebui să găsească un echilibru în poziţionarea sa alături de celelalte state membre G7 care condamnă Rusia, menţinând însă în acelaşi timp relaţii de lucru cu Moscova, în condiţiile în care Tokyo încearcă să îşi diversifice importurile de energie după dezastrul nuclear de la Fukushima.