Japonia: Un submarin de înaltă tehnologie va sonda epicentrul cutremurului din 11 martie

Oamenii de ştiinţă au început, joi, o misiune pentru a observa, cu ajutorul unui dispozitiv submarin, groapa Japoniei, zona de subducţie tectonică aflată la originea seismului şi a enormului tsunami care au devasta în urmă cu un an nord-estul arhipelagului, relatează AFP.

RomaniaTV.net
08 mart. 2012, 08:32
Japonia: Un submarin de înaltă tehnologie va sonda epicentrul cutremurului din 11 martie

Cercetătorii germani şi niponi vor lansa la apă un vehicul echipat cu camere de luat vederi şi alte instrumente de sondare a fundului oceanului până la 7.000 de metri adâncime.

Acest dispozitiv autonom va fi condus în apropierea epicentrului cutremurului cu magnitudinea de 9 grade, care a generat un tsunami de 15 metri înălţime pe coasta pacifică a arhipelagului, provocând moartea a 19.000 de persoane şi punând în pericol centrala atomică Fukushima Daiichi.

„Vrem să mobilizăm echipamente pe fundul oceanic şi să cartografiem zona pentru a vedea marile schimbări provocate de cutremur”, a declarat pentru AFP Gerold Wefer, directorul proiectului.

Datele obţinute în cursul unei luni în apropierea faliei care se întinde pe sute de kilometri vor ajuta la înţelegerea mecanismului cutremurelor şi valurilor seismice care s-ar putea produce pe viitor.

Această misiune începe în timp ce Japonia se pregăteşte să aducă un omagiu victimelor dezastrului istoric produs la 11 martie 2011, la ora 14.46 (07.46 ora României).

Potrivit lui Wefer, directorul Centrului pentru schimbări de mediu de la Universitatea Bremen, oamenii de ştiinţă vor vedea „fisuri enorme în stânci”.

„Acestea au fost sparte în bucăţi” de cutremur, eliberând fluide şi gaze în ocean, explică el.

Dispozitivul utilizat, lung de 5,5 metri, este format dintr-un submarin de mici dimensiuni dotat cu un sonar.

Nava-mamă de pe care va fi lansat vehiculul este echipată cu ecosonde şi va permite realizarea mai multor hărţi de adâncime submarine în apropierea gropii Japoniei, care se întinde de-a lungul insulei principale Honshu.

Oamenii de ştiinţă avertizează că Japonia pare să intre într-o nouă etapă de acumulare a tensiunii, care ar putea conduce la un alt seism devastator.