Jean-Claude Juncker afirmă că numai resursele INOVATOARE vor combate cauzele migraţiei

Comisia Europeană dorește să găsească resurse financiare 'inovatoare' pentru a trata cauzele migrației în Africa, Orientul Mijlociu și alte regiuni, susține președintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, într-o scrisoare adresată premierului italian Matteo Renzi, informează joi Reuters.

21 apr. 2016, 10:42
Jean-Claude Juncker afirmă că numai resursele INOVATOARE vor combate cauzele migraţiei

Scrisoarea lui Juncker survine la câteva zile după o propunere a Italiei conform căreia un acord pentru diminuarea fluxului de migranți, precum înțelegerea dintre Turcia și Uniunea Europeană, ar trebui să fie încheiat și cu țări africane.

UE a oferit Ankarei suma de 3 miliarde de euro pentru a accepta repatrierea migranților care ajung în Grecia. În schimb, Uniunea Europeană s-a angajat să preia solicitanți de azil sirieni direct din Turcia.

„Deși convenit într-o situație de urgență și prin urmare perfectibil”, acordul „nu ar trebui să se limiteze la un singur caz”, a menționat Renzi, într-o scrisoare adresată liderilor UE și publicată sâmbătă pe site-ul guvernului de la Roma.

În scrisoarea lui Renzi se află și un capitol de patru pagini, un așa-numit „Migration Compact”, în care guvernul italian lansează spre dezbatere în cadrul UE mai multe idei, printre care emiterea de euro-obligațiuni pentru a finanța costurile legate de criza migrației în Europa și în Africa.

Citeşte şi Fluxul de migranţi spre Grecia a scăzut de peste 50 de ori în ultimele luni

”Sunt de acord cu dumneavoastră cu privire la nevoia de a găsi mijloace inovatoare pentru a ne finanța acțiunea externă în domeniul migrației”, a scris Juncker.

El însă nu s-a referit concret la ideea sensibilă a emiterii unor euro-obligațiuni.

Germania, care contribuie cel mai mult dintre statele membre la bugetul UE, a respins deja ideea premierului Italiei privind utilizarea unor noi fonduri pentru gestionarea problemei migrației.


loading...