Jeff Bezos s-a distrat în imponderabilitate. Imagini inedite din capsulă, la 100 km desupra Pământului VIDEO

Cel mai bogat om din lume, americanul Jeff Bezos, și-a îndeplinit marți visul de a ajunge la spațiu la bordul primului zbor cu echipaj al companiei sale Blue Origin, o nouă etapă pentru industria înfloritoare a turismului spațial.

20 iul. 2021, 20:10
Jeff Bezos s-a distrat în imponderabilitate. Imagini inedite din capsulă, la 100 km desupra Pământului VIDEO

Racheta New Shepard, de care era atașată o capsulă cu patru membri ai echipajului, a decolat puţin după ora 16.00, ora României, dintr-un loc izolat din deșert, în vestul Texasului, la 40 km de micul oraș Van Horn. Alături de Jeff Bezos s-au mai aflat fratele său, Mark, Wally Funk – prima femeie inspector a agenţiei americane de aviaţie, în vârstă de 82 de ani, și primul client plătitor al Blue Origin, olandezul Oliver Daemen, în vârstă de 18 ani. Wally a devenit cea mai în vârstă persoană care a ajuns în spațiu, iar Oliver cea mai tânără. Toţi cei patru au plutit câteva minute în imponderabilitate.

New Shepard a accelerat în spațiu la viteze care depășesc Mach 3 la scară supersonică, grație propulsorilor săi alimentați cu hidrogen lichid și oxigen, fără emisii de carbon. Capsula s-a separat apoi de propulsorul său și astronauții au petrecut câteva minute deasupra așa-numitei Linii Karman (100 km), linia recunoscută la nivel internațional între atmosferă și spațiu.

Vezi şi Jeff Bezos a zburat în spaţiu. Imagini LIVE de la lansarea navei New Shepard. Fondatorul Amazon a inaugurat era turismului spaţial UPDATE

Echipajul capsulei a putut admira curbura Terrei și culoarea neagră intensă a universului, de la ferestrele mari care ocupau o treime din suprafața cabinei. „Aici totul este negru”, a exclamat Funk, conform sunetului din capsulă. După câteva minute în imponderabilitate, capsula a coborât în ​​cădere liberă, înainte de a lansa trei parașute uriașe și apoi un propulsor cu jet pentru a ateriza încet în deșert, după un zbor de aproximativ 10 minute.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Blue Origin (@blueorigin)