Jeff Bezos a zburat în spaţiu. Imagini LIVE de la lansarea navei New Shepard. Fondatorul Amazon a inaugurat era turismului spaţial UPDATE

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, se pregăteşte pentru prima sa ieşire în spaţiu. În călătoria care va dura doar 11 minute, Bezos va avea trei colegi de zbor: fratele său, Mark Bezos, femeia aviator Wally Funk în vârstă de 82 de ani şi un student în vârstă de 18 ani, Oliver Daemen, primul client plătitor la bordul navei, informează Mediafax.

20 iul. 2021, 12:55
Jeff Bezos a zburat în spaţiu. Imagini LIVE de la lansarea navei New Shepard. Fondatorul Amazon a inaugurat era turismului spaţial UPDATE

UPDATE

. Capsula care i-a dus în spaţiu pe Jeff Bezos şi invitaţii săi a aterizat înapoi pe Pământ.

ŞTIREA INIŢIALĂ

. Jeff Bezos zboară în spaţiu. Călătoria va dura doar câteva minute, iar Bezos va ajunge la 100 km de la suprafaţa Pământului, dincolo de linia Kármán, graniţa care separă simbolic atmosfera Pământului de Spaţiu.

Lansarea New Shepard, racheta Blue Origin cu care va călători Bezos, are loc la orele 16.00 (ora României), pe 20 iulie. Ziua lansării nu a fost aleasă întâmplător. În urmă cu 52 de ani, în aceeaşi zi, omul a ajuns pe Lună.

Alături de el se vor afla doar trei oameni – fratele, Mark Bezos, femeia aviator Wally Funk în vârstă de 82 de ani şi un student în vârstă de 18 ani, Oliver Daemen, care va fi primul client plătitor la bordul navei.

New Shepard va porni spre orbita terestră la 9 zile după zborul Virgin Galactic, cu fondatorul acestei companii, Richard Branson, la bord, care a fost lansat din New Mexico şi a fost unul de succes.

Lansarea poate fi văzută AICI

Bezos este primul care organizează o călătorie în spaţiu pentru pasagerii plătitori, inaugurând, astfel, era turismului spaţial. În 2001, miliardarul Dennis Tito a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională împreună cu echipajul navei spaţiale ruseşti Suyouz. În urmă cu câteva zile, Richard Branson şi alţi cinci pasageri au ieşit în spaţiu cu nava Virgin Galactic. Vânzările sunt deja deschise pe site pentru a participa la viitoarele ieşiri în spaţiu ale navei Virgin Galactic . Turismul spaţial este, de asemenea, unul dintre proiectele lui Elon Musk, care a programat prima călătorie în spaţiu pentru finalul anului.

Citeste si  Cine este femeia cu care va pleca miliardarul Jeff Bezos în călătoria spaţială VIDEO

Cei trei miliardari promotori ai zborurilor galactice nu se vor a fi rivali. Bezos l-a felicitat pe Branson chiar după aterizare, iar Musk a anunţat că a cumpărat deja un bilet la următorul zbor Virgin Galactic.

Jeff Bezos zboară în spaţiu. Nava New Shepard va atinge în spaţiu de până la patru ori viteza sunetului

Nava New Shepard, al cărui nume a fost inspirat din numele primului american care a ajuns în spaţiu, în 1961, Alan Shepard, este un sistem de rachete suborbital reutilizabil, creat pentru a transporta un grup de oameni dincolo de linia Kármán. Zborul navei New Shepard, care e formată dintr-o rachetă şi o capsulă autonome, cu înălţime de 18,3 metri, va fi lansat din Texas, potrivit site-ului blueorigin.com

Capacitatea capsulei care va ajunge în spaţiu este de şase pasageri. Odată ajunsă la linia lui Kármán, racheta se va desprinde de capsulă şi se va întoarce la sol. Capsula cu cei patru pasageri va continua călătoria până la atingerea a 106 kilometri de altitudine, apoi va începe coborârea uşoară spre suprafaţă şi, în cele din urmă, aterizarea datorită unui sistem cu paraşută.

Va fi prima călătorie a Blue Origin cu oameni la bord. Compania a efectuat deja 15 zboruri de testare de succes, transportând obiecte sau manechine. Racheta care va fi folosită pe 20 iulie a zburat deja de două ori.

Citeste si Petiţie pentru ca Jeff Bezos să nu se mai întoarcă pe Pământ, semnată de 76.000 de persoane. Printre acestea, foşti angajaţi Amazon