Jens Stoltenberg îndeamnă la prudenţă: „Nu trebuie să subestimăm Rusia”

Ucraina este cea care trebuie să decidă ce termeni acceptă pentru eventuale negocieri care să pună capăt războiului cu Rusia, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a avertizat în acelaşi timp că puterea Moscovei nu trebuie subestimată în ciuda recentelor succese ale Kievului pe câmpul de luptă.

14 nov. 2022, 19:05
Jens Stoltenberg îndeamnă la prudenţă: „Nu trebuie să subestimăm Rusia”

„Nu trebuie să facem greşeala de a subestima Rusia. Forţele armate ruse păstrează capacităţi semnificative, precum şi un număr mare de trupe”, a declarat luni Jens Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă comune cu oficiali guvernamentali olandezi, susţinută la Haga.

„Ei (n.r. ucrainenii) plătesc acum cel mai mare preţ ca pierderi de vieţi omeneşti şi pagube suferite. Aşa că este de competenţa Ucrainei să decidă ce fel de termeni sunt acceptabili pentru ei”, a mai spus Jens Stoltenberg, referindu-se la eventuale negocieri de pace, potrivit News.ro.

Şi secretarul de stat american Antony Blinken  făcuse în weekend o declaraţie asemănătoare – depinde de Ucraina să decidă când şi cum doreşte să negocieze cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

„Următoarele luni vor fi dificile. Obiectivul lui Putin este de a lăsa Ucraina în frig şi întuneric în această iarnă. Aşa că trebuie să ne menţinem cursul”, a spus şeful NATO.

Citeşte şi: Alexander Dughin revine, după ce a cerut moartea preşedintelui rus: „Suntem loiali lui Putin şi vom sprijini până la final operaţiunea militară”

„Ceea ce se întâmplă la masa discuţiilor este legat în mod fundamental de situaţia de pe câmpul de luptă”, a adăugat Stoltenberg. „Aşadar, ceea ce ar trebui să facem este să sprijinim Ucraina şi să o întărim, astfel încât la un moment dat să poată exista negocieri la care Ucraina să se impună ca stat suveran independent din Europa”, a explicat el.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat luni oraşul Herson, recent recucerit de forţele ucrainene după retragerea forţelor ruse. În ciuda acestui fapt, Moscova consideră în continuare Hersonul drept propriul teritoriu, pe care l-a anexat la sfârşitul lunii septembrie. „Nu vom comenta. Ştiţi bine că acesta este teritoriul Federaţiei Ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în legătură cu vizita lui Zelenski.

Citeşte şi: Moment emoționant în Herson. Un soldat ucrainean îşi reîntâlneşte bunica după ce soldaţii ruşi s-au retras din oraș – VIDEO