Jens Stoltenberg susține că Volodimir Zelenski poate câștiga războiul. NATO cere României să cheltuiască mai mulți bani pentru arme

NATO nu lasă garda jos. Jens Stoltenberg susține că alianța militară se va implica din ce în ce mai mult în războiul contra Rusiei, derulat pe teritoriul Ucrainei. Oficialul alianței a declarat că acest conflict ar putea dura ani de zile și că statele membre NATO, implicit și România, trebuie să facă eforturi financiare mai mari pentru completarea stocurilor de muniție.

16 feb. 2023, 20:41
Jens Stoltenberg susține că Volodimir Zelenski poate câștiga războiul. NATO cere României să cheltuiască mai mulți bani pentru arme

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a asigurat că aliații vor face tot posibilul pentru a-l ajuta pe Volodimir Zelenski „să câștige războiul”, care s-ar putea întinde pe „mulți ani”.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru un termen îndelungat, asta poate dura mulţi ani.

Preşedintele Putin vrea o Europă diferită, o Europă unde el să-şi poată controla vecinii, unde poate să decidă ce pot face ţările”, a estimat Stoltenberg, potrivit presei internaționale.

Cele 30 de ţări membre NATO rămân mai hotărâte ca niciodată să facă în aşa fel încât Ucraina să câştige războiul şi „noi suntem aici pentru a ne asigura că Ucraina câştigă acest război şi pentru a-i furniza arme, muniţii şi sprijinul de care are nevoie”, a continuat Stoltenberg.

„Dacă preşedintele Putin câştigă în Ucraina, va fi o tragedie pentru ucraineni. Dar va fi periculos şi pentru noi, pentru că el şi alţi lideri autoritari vor fi convinşi că atunci când folosesc forţa militară îşi pot atinge obiectivele”, a mai transmis secretarul general NATO.

 

Statele membre NATO, implicit și România, trebuie să plătească mai mult pentru regimul Volodimir Zelenski, în conflict cu Vladimir Putin și camarila sa

 

Jens Stoltenberg a mai afirmat în cursul acestei săptămâni, în cadrul reuniunii miniștrilor de apărare din statele membre NATO, că țările din alință trebuie să facă noi investiții pentru modernizarea capacităților militare.

Astfel, țări precum România trebuie să compleze în primă fază stocurile de muniții, diminuate după ce au fost oferite Ucrainei. În plus, statele NATO vor trebui să cotizeze pentru noi fabrici de arme și muniții.

De partea cealaltă, Rusia a transmis în repetate rânduri că este gata pentru negocieri de pace, însă nu vede nicio dorință din partea Regimulu Zelenski de a ajunge la un armistițiu.