JO 2012: Cătălina Ponor a câştigat medalia de argint, la sol. Este a 9-a medalie pentru România

Cătălina Ponor a încheiat întrecerea de la sol pe locul doi, în urmă celei care i-a "furat" bronzul la bârnă, Alexandra Raisman. Sandra Izbaşa a fost pe locul 8 în ultima finală a gimnasticii artistice, la JO 2012.

RomaniaTV.net
07 aug. 2012, 15:07
JO 2012: Cătălina Ponor a câştigat medalia de argint, la sol. Este a 9-a medalie pentru România

O treime dintre medaliile obţine până acum de România la JO 2012 au fost aduse de gimnastică. Fetele antrenate de Octavian Bellu şi Mariana Bitang şi-au făcut şi de această dată datoria şi au urcat câte o dată pe fiecare dintre cele trei trepte ale podiumului. Au obţinut bronzul pe echipe, Sandra Izbaşa a cucerit aurul la sărituri, iar Cătălina Ponor a devenit luni vicecampioană olimpică la sol.

Dezamăgită după bronzul pierdut în mod nedrept la bârnă, Cătălina s-a clasat şi la sol în urma aceleiaşi Aly Raisman, care o coborâse de pe podium o oră mai devreme. Frustrarea a fost destul de mare, în condiţiile în care Cătălina a avut un exerciţiu extrem de bine executat, apreciat de public, care a huiduit când a văzut că românca are o notă mai mică decât a americancei. Dealtfel, această supărare a Cătălinei a fost extrem de vizibilă şi la festivitatea de premiere, unde constănţeanca abia a avut puterea să zâmbească.

Restul competitoarelor au fost mult ca valoare sub Raisman şi Ponor, dar surpriza neplăcută a fost prestaţia campioanei olimpice de la Beijing, Sandra Izbaşa. Arbitrii au apreciat ca dezordonată prestaţia sa, acordându-i doar 8.033 la execuţie, iar dificultatea execuţiei a fost scăzută la 5.600. Astfel, Izbaşa a încheiat concursul de la pe ultimul loc. Podiumul întrecerii de la sol de la JO 2012, este următorul: 1. Alexandra Raisman, 2. Cătălina Ponor, 3. Aliya Mustafina.

Desfăşurarea finalei la sol:

Ultima finală din concursul de gimnastică artistică este deschisă de sportiva rusă Ksenia Afanasieva, campioană mondială la sol, toamna trecută, la Tokyo. Aceasta a ieşit de două ori cu picioare din covor, astfel că va fi serios depunctată. Nota Kseniei este 14.566, iar rusoaica are şanse infime la podium.

A doua a intrat în concurs americanca Jordyn Wieber. Sportiva din SUA nu a impresionat în mod deosebit, mai ales că şi ea a ieşit din covor. Nota ei este 14.500.

Alexandra Raisman, cea care a luat bronzul la bârnă, în detrimentul Cătălinei Ponor, a avut un exerciţiu la sol extrem de gustat de public. Evoluţia ei a fost apreciată şi de arbitri, care au notat-o cu 15.600, o notă excelentă.

Şi-a început exerciţiul Cătălina Ponor. Cătălina a avut o evoluţie excepţională, executând perfect toate elementele de dificultate! Nota Cătălinei este însă mai mică decât a lui Alexandra Raisman, 15.200. Arbitrii au apreciat că americanca a avut un exerciţiu cu o dificultate mai mare, dar spectatorii au huiduit când au văzut că Ponor are o notă atât de mică.

A cincea în concurs, australianca Lauren Mitchell, a luat nota 14.833, iar Cătălina rămâne pe 2, după Raisman.

Pe covorul de la sol este Vanessa Ferrari. Italianca, campioană mondială la sol în 2007, a primit 14.900. Podiumul acum este 1. Aly Raisman, 2. Cătălina Ponor, 3. Vanesa Ferrari. România are asigurată o medalie la sol. Au mai rămas de concurat Aliya Mustafina şi Sandra Izbaşa.

Penultima în concurs, Aliya Mustafina a primit 14.900 şi a trecut pe locul 3.

Şi-a început exerciţiul campioana olimpică en-titre la sol, Sandra Izbaşa. Compatrioata noastră s-a grăbit sub presiunea timpului şi a ieşit de pe covor, pe finalul exerciţiului. Compatrioata noastră a primit 13.333, doar 5.600 pentru dificultate şi 8.033 la execuţie.