JO 2012: Judoka Alina Dumitru aduce României prima medalie: ARGINT

În prima rundă la JO 2012, judoka Alina Dumitru (categ. 48 kg) a profitat de descalificarea adversarei sale, cubaneza Alvarez Mestre, iar în sferturi a trecut cu 11-1 de mongoleza Urantsetseg Munkhbat. În semifinale, Alina a învins-o cu 10-0 pe sportiva japoneză Tomoko Fukumi. În finală, Alina Dumitru a lupta contra braziliencei Sarah Menezes.

RomaniaTV.net
28 iul. 2012, 10:30
JO 2012: Judoka Alina Dumitru aduce României prima medalie: ARGINT

La fel ca în urmă cu patru ani, la Beijing,Alina Dumitru va aduce României prima medalie la Olimpiadă. Sportiva noastră a învins-o în semifinalele întrecerii de judo (categ. 48 kg) de la Londra pe campioana mondială, japoneza Tomoko Fukumi, şi şi-a asigurat deja medalia de argint la JO 2012.

Alina a început semifinala mult mai hotărâtă decât în precedentele două confruntări şi a punctat decisiv încă din prima parte a partidei, când a reuşit un wazari care i-a adus 10 puncte. Diferenţa s-a păstrat până la final, românca reuşind să gestioneze foarte bine rezultatul. Scorul final a fost 10-1 pentru Alina Dumitru, care va juca în finală contra braziliencei Sarah Menezes, o sportivă în vârstă de 22 de ani, medaliată cu bronz la Mondialele din 2011, de la Paris. Finala va începe la ora 18.00.

Alina Dumitru a început cursa pentru aur la JO 2012. Judoka noastră, campioană olimpică la Beijing, a obţinut a doua victorie la Londra, de această dată în faţa unei sportive din Mongolia, Urantsetseg Munkhbat.

Ca şi în prima dispută, contra cubanezei Alvarez Mestre, Alina a început timid şi a intrat greu în joc, arbitrii avertizându-le dealtfel pe ambele judoka pentru stil defensiv. A urmat un nou avertisment pentru Alina, care s-a văzut condusă cu 0-1, scor care s-a menţinut mult timp pe tabelă, însă românca a reuşit să egaleze cu 10 secunde înainte de finalul disputei, printr-un yuko, care dacă ar fi fost executat perfect i-ar fi adus 5 puncte. Aşa, Alina a obţinut doar un punct, dar cu scorul de 1-1 a dus meciul în prelungiri, la Golden Score.

Când mai erau doar 6 secunde din timpul adiţional, Alina a punctat decisiv, a obţinut 10 puncte dintr-un foc şi a câştigat cu 11-1.

Semifinalele sunt programate de la ora 16.00, iar adversara Alinei Dumitru va fi judoka japoneză Tomoko Fukumi, campioana mondială de la Rotterdam, din 2009. Fukumi are 27 de ani şi este singura sportivă care a reuşit să o învingă de două ori pe legendara judoka niponă Ryoko Tani, dublă campioană olimpică şi septuplă campioană mondială.

În primul tur, Alina a avut-o  ca adversară pe cubaneza Alvarez Mestre,care i-a pus ceva probleme în startul disputei. Dealtfel, probabil din cauza unei accidentări mai vechi, Alina s-a resimţit la un moment dat pe parcursul luptei şi a avut nevoie de un respiro. Problemele Alinei sunt, se pare, la degetele piciorului drept.

La reluarea meciului cu Mestre, după câteva momente de tatonare, sportiva cubaneză, mai agresivă, a încercat să o surprindă pe judoka noastră, însă manevra s-a dovedit periculoasă în opinia arbitrilor, care au decis descalificarea lui Alvarez Mestre.

În aceste condiţii, Alina Dumitru a obţinut calificarea în sferturile de finală, unde va juca în această după-amiază cu mongoleza Urantsetseg Munkhbat.