JO 2012: România, în FINALĂ la sabie, după ce a învins Rusia

Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir şi Tiberiu Dolniceanu s-au calificat în finala concursului de sabie pe echipe de la JO 2012. Băieţii antrenaţi de Mihai Covaliu au învins în semifinale campioana olimpică din 2004 şi 2008, Rusia. UPDATE: Sabrerii români sunt bucuroşi că au scăpat de Italia în finală şi speră să obţină medaliile de aur în faţa Coreei de Sud, pe care o întâlnesc la ora 20.45.

RomaniaTV.net
03 aug. 2012, 11:11

România a învins Rusia după un meci tensionat şi echilibrat, cu scorul de 45-43, şi s-a calificat în finala concursului masculin de sabie pe echipe, unde va întâlni Coreea de Sud, de la ora 20.45. Asiaticii au învins în semifinale Italia, cu scorul de 45-37.

UPDATE Florin Zalomir, care a adus tuşa victoriei pentru România în semifinala cu Rusia, a declarat că „tricolorii” nu vor să se oprească la medalia de argint.

Imediat după meci, Zalomir a povestit cum a resimţit presiunea din finalul meciului cu campioana olimpică de la ultimele două ediţii, în care calificarea a stat pe umerii săi: „Presiunea a fost foarte mare, ruşii ne-au bătut mereu anul ăsta şi am vrut să-i batem. Cred că asta a făcut diferenţa. E ca un vis să fii într-o finală la Jocurile Olimpice, îmi vine să sar, să ţip, nici eu nu ştiu ce să fac”.

După ce au prins gustul victoriei. băieţii antrenaţi de Mihai Covaliu vor medaliile de aur: „Suntem bucuroşi că am adus o medalie, dar nu ne oprim aici. Pe coreeni trebui să-i batem„.

Rareş Dumitrescu a avut iar probleme în asaltul cu rusul Kovalev, cel care l-a învins în finala mică de la individual, dar a reuşit totuşi să menţină România în avantaj. „Probabil de la individual am plecat cu un pic de trac şi acolo să fi fost problema mea. Bine că am reuşit să ajung primul la 40 şi i-am lăsat lui Zalomir un avantaj, fragil ce-i drept, dar un avantaj”, a spus Dumitrescu.

Pentru Rareş Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu şi Florin Zalomir victoria cu Rusia reprezintă şi o revanşă după finala pierdută în urmă cu două luni la Campionatul European.

România a început mai greu meciul şi a fost condusă în permanenţă în primele trei releuri. A ţinut, însă, aproape de ruşi şi în meciul patru, Tiberiu Dolniceanu a reuşit să-l surclaseze pe Nikolai Kovalev şi a adus România în avantaj. Băieţii conduşi de pe margine de Mihai Covaliu au reuşit să-şi pătreze avansul, care a crescut la un moment dat la şase tuşe: 30-24 după releul şase. Avansul s-a menţinut şi după releul şapte (35-29), însă abia acum au început emoţiile.

În releul opt, Rareş Dumitrescu a pierdut teren, dezavantajat, e drept, şi de unele decizii ale arbitrilor, care au acordat rusului Nikolai Kovalev puncte care i s-ar fi cuvenit lui Dumitrescu. Rusia ne-a egalat la 38, însă la acest scor arbitrul nu a mai putut trece cu vederea faptul că rusul a plecat în repetate rânduri în atac înainte de semnal, aşa că i-a acordat un cartonaş roşu care a echivalat cu punct pentru România.

Dumitrescu a reuşit să ajungă primul la 40, iar în asaltul final, Florin Zalomir s-a impus cu 5-4 în faţa lui Iakimenko şi a dus România în finală.

Înaintea finalei, echipa României are emoţii pentru Tiberiu Dolniceanu, care s-a accidentat de două ori la piciorul drept, o dată în sfertul cu China, când a călcat prea apăsat pe călcâi la o fandare, şi o dată în semifinala cu Rusia, când a fost călcat puternic de Reşetnikov în releul 7.

ROMÂNIA – RUSIA 45-43

Releul 1: Florin Zalomir – Nikolai Kovalev 3-5

Releul 2: Tiberiu Dolniceanu – Alexei Iakimenko 6-5

Releul 3: Rareş Dumitrescu – Veniamin Reşetnikov 4-5

Releul 4: Tiberiu Dolniceanu – Nikolai Kovalev 7-2

Releul 5: Florin Zalomir – Veniamin Reşetnikov 5-4

Releul 6: Rareş Dumitrescu – Alexei Iakimenko 5-3

Releul 7: Tiberiu Dolniceanu – Alexei Reşetnikov 5-5

Releul 8: Rareş Dumitrescu – Nikolai Kovalev 5-10

Releul 9: Florin Zalomir – Alexei Iakimenko 5-4

Drumul spre finală

Naţionala masculină de sabie a României, vicecampioană europeană en-titre, a început cu dreptul concursul pe echipe din cadrul JO de la Londra. Băieţii au întâlnit în sferturi naţionala Chinei, pe care au învins-o cu scorul de 45-30, calificându-se astfel în semifinale.

Primul a intrat pe planşă Rareş Dumitrescu, cel mai bine cotat sabrer român, care a încrucişat sabia cu Man Zhong. De la scorul de 5-3 pentru român, disputa a fost continuată de Florin Zalomir şi Xiao Liu, iar după 10-5 s-au duelat Tiberiu Dolniceanu şi Jingzhi Wang, ei oprinde-se la 15-11 pentru compatriotul nostru.

La revenirea pe planşă, Rareş Dumitrescu a avut ceva probleme cu Xiao Liu, dar s-a păstrat diferenţa de cinci tuşe în favoarea României, scor 20-16. Apoi, Tibi Dolniceanu ne-a dat emoţii în debutul disputei cu Man Zhong, la scorul de 21-16 el accidentându-se la gleznă şi cerând intervenţia medicilor. Partida a fost reluată după 3 minute, iar la scorul de 25-17 disputa a fost continuată de Florin Zalomir şi Jingzhi Wang. Românul a mărit diferenţa la 30-19, însă Tiberiu Dolniceanu a mai pierdut din puncte: scor 35-27 pentru România.

Victoria României a fost adusă Rareş Dumitrescu şi Florin Zalomir, care au câştigat următoarele două dispute cu 5-2 şi 5-1, astfel că scorul final a fost 45-30 pentru România.