JO 2012: Yana Şemiakina a câştigat aurul olimpic la spadă

Sportiva ucraineană Yana Şemiakina, care a trecut în optimi de Ana Maria Brânză şi în sferturi de Simona Gheman, a câştigat, luni, medalia de aur a probei de spadă feminin din cadrul concursului de scrimă de la Jocurile Olimpice de la Londra.

RomaniaTV.net
30 iul. 2012, 20:20
JO 2012: Yana Şemiakina a câştigat aurul olimpic la spadă

Yana Şemiakina a învins-o în finală, cu 9 tuşe la 8, pe germanca Britta Heidemann, protagonista unui scandal imens în semifinale.

Medalia de bronz a fost câştigată de sportiva chineză Sun Hujie, care s-a impus în meciul pentru locul trei în faţa sud-coreencei Shin A Lam.

Shin A Lam s-a clasat pe locul patru în proba de spadă de la Jocurile Olimpice, ea luptând în meciul pentru poziţia a treia după o semifinală pierdută dramatic, la finalul căreia a rămas pe planşă plângând o oră. La semifinala cu germanca Britta Heidemann, Shin A Lam a refuzat să accepte decizia oficialilor conform căreia ultima tuşă a adversarei sale a fost valabilă şi scorul final a fost 6-5.

Sud-coreeanca şi antrenorul său au considerat că Heidemann a depăşit secunda care mai rămăsese pe cronometru pentru a marca punctul. Dacă nu i s-ar fi acordat punctul germancei, Shin A Lam ar fi fost învingătoare, deoarece avea prioritate la egalitate.

După o oră în care a rămas pe planşă, singură, cu capul între mâini şi plângând din când în când, alături de Shin A Lam a venit un oficial care i-a confirmat înfrângerea. Sub şocul veştii, sportiva a refuzat să părăsească planşa, însă după ce încă un responsabil a venit la ea să discute, a izbucnit în lacrimi, s-a ridicat şi a plecat. La scurt timp după acest incident, Shin A Lam a jucat meciul pentru medalia de bronz, cu sportiva chineză Sun Hujie, însă a fost învinsă de aceasta cu 15 tuşe la 11.