Jocurile Olimpice din 1896. Povestea fabuloasă a primului campion olimpic din era modernă

120 de ani de la Jocurile Olimpice din 1896 se împlinesc pe 6 aprilie. Fiind prima ediţie a Olimpiadelor moderne, competiţia a fost marcată de o serie de premiere şi evenimente care au fost luate drept reper pentru ediţiile viitoare

06 apr. 2016, 07:48
Jocurile Olimpice din 1896. Povestea fabuloasă a primului campion olimpic din era modernă

Americanul James Connolly a fost primul campion olimpic din istoria modernă, el câştigând probă disputată la Jocurile Olimpice din 1896. Născut într-o familie săracă de imigranţi irlandezi stabiliţi în Boston, tânărul Jamie a cochetat mai întâi cu fotbalul american, iar apoi cu ciclismul. Voiajul în Europa pentru Olimpiadă şi l-a finanţat în parte din fonduri proprii, dar a primit ceva ajutor şi din partea Suffolk Athletic Club.

Drumul lui Connolly până la Atena a fost plin de peripeţii şi a durat trei săptămâni, el mergând cu vaporul până la Napoli, iar de acolo a luat trenul spre Grecia. A ajuns la Atena cu doar câteva ore înainte de startul probelor de sărituri, asta pentru că încurcase calendarul ortodox cu calendarul gregorian şi avea impresia că probele sale se vor desfăşura mult mai târziu.

James Connolly a câştigat primul titlu olimpic al erei moderne pe 6 aprilie 1896, în proba de triplusalt, cu o săritură de 13,71 metri, un metru şi un cm mai mult decât al doilea clasat, francezul Alexandre Tuffere. Al treilea s-a clasat un grec, iar gazdele elene au făcut tot posibilul să-l descalifice pe Connolly, însuşi Prinţul George al Greciei intervenind şi contestând stilul său de a sări. După ce au consultat regulamentul, organizatorii au decis să-i atribuie totuşi lui Connolly medalia de aur. Tot la Jocurile Olimpice din 1896, el a mai câştigat medalia de argint la săritura în înălţime şi medalia de bronz la săritura în lungime.

Întoarcerea acasă nu a fost nicidecum una triumfală. Plecase fără a anunța pe nimeni, aşa că a aflat cu stupoare că fusese exclus de la Universitatea Harvard, unde studia. În gară nu l-a aşteptat nimeni. Diploma olimpică era închisă într-un tub de carton lung de un metru. Connoly mai avea o cupă de argint şi una de aur, oferite de regele Constantin al Greciei, un bust al unui grec celebru, învelit în hârtie, o coroană olimpică din ramuri de măslin, dar şi 20 de metri de mătase, cadou pentru mama sa. Medalia olimpică şi-o pusese într-un buzuna al pantalonilor.

Connoly a fost jurnalist, a scris 25 de cărţi fiind şi corespondent de război, câştigând în carieră şi un premiu Pulitzer. A murit în 1957, la vârsta de 91 de ani.

120 de ani de la Jocurile Olimpice din 1896 sunt marcate pe 6 aprilie de Google, printr-un logo special.