Joe Biden a ajuns în premieră în Europa, în calitate de preşedinte al SUA. Miercuri seară a sosit la Londra

Preşedintele american Joe Biden a sosit în Regatul Unit, miercuri seară, unde va participa la summit-ul G7, prima etapă a unui turneu european în cadrul căruia se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin.

09 iun. 2021, 22:46
Joe Biden a ajuns în premieră în Europa, în calitate de preşedinte al SUA. Miercuri seară a sosit la Londra

Ajuns la bordul avionului prezidenţial la baza forţelor aeriene din Mildenhall, Joe Biden urmează să se adreseze în cursul serii membrilor forţelor aeriene americane, potrivit The Independent. Joi, preşedintele SUA va avea o întrevedere cu premierul britanic Boris Johnson.

Înainte de plecare, într-o scurtă declaraţie de presă înainte ca avionul Air Force One să decoleze de la baza aeriană Andrews, din apropiere de Washington, Biden a afirmat că scopurile călătoriei sunt „întărirea alianţei, să le arătăm clar lui Putin şi Chinei că Statele Unite şi Europa sunt sudate”. Biden a mai spus că va prezenta, în foarte scurt timp, o strategie de vaccinare la nivel global spre a se pune capăt pandemiei de COVID-19. „Am o strategie (de vaccinare globală), o voi anunţa”, le-a spus el jurnaliştilor.

Washingtonul tocmai a anunţat că 75% din cele 80 milioane de doze de vaccinuri promise ţărilor până la sfârşitul lunii iunie vor fi distribuite prin mecanismul COVAX. Preşedintele american, care este însoţit de Prima Doamnă Jill Biden, va participa la summitul G7 din Cornwall, la care printre priorităţi se vor afla pandemia şi clima.

Citeşte şi Joe Biden merge la castelul Reginei. Preşedintele SUA se întâlneşte săptămâna viitoare cu Elisabeta a II-a

Joi este prevăzută o întrevedere cu prim-ministrul britanic Boris Johnson, iar duminică, Joe Biden va fi primit la castelul Windsor de regina Elisabeta a II-a. „Călătoria mea în Europa este ocazia pentru America să mobilizeze democraţiile din toată lumea„, a subliniat cel care, de la accederea la Casa Albă, proclamă că Statele Unite au revenit (‘America is back’) pe scena mondială.

Summitul cu Vladimir Putin, programat să aibă loc pe 16 iunie la Geneva, va fi punctul culminant al acestei prime deplasări externe, ce intervine într-un moment în care Joe Biden se află în dificultate în ţară, pe fondul unor tensiuni în tabăra sa. Discuţiile cu Putin, ce vor viza Ucraina, Belarusul, soarta opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi, atacurile cibernetice, se anunţă aspre şi dificile, mai ales asupra ultimului punct.

Exact înainte de îmbarcare, Biden i-a avertizat pe ziariştii prezenţi, pe un ton mai lejer, să ‘fie atenţi la greieri’, după ce una din insectele care invadează acum estul Statelor Unite i se aşezase pe gât cu câteva secunde înainte. Cu o zi în urmă, un alt avion ce urma să transporte reporterii acreditaţi la Casa Albă a rămas la sol, după ce un nor de greieri i-a invadat motoarele.

Citeşte şi Joe Biden, la summit-ul B9 de la Bucureşti: „NATO să-și crească rezistența la acțiunile dăunătoare ale competitorilor strategici”