Joe Biden, la summit-ul B9 de la Bucureşti: „NATO să-și crească rezistența la acțiunile dăunătoare ale competitorilor strategici”

Preşedintele american Joe Biden, care a participat, luni, la Summitul Formatului Bucureşti (B9), desfăşurat online, şi-a exprimat angajamentul pentru refacerea alianţelor şi întărirea relaţiilor transatlantice, potrivit unei transcrieri a discursului acestuia publicat de Casa Albă.

10 mai 2021, 23:32
Joe Biden, la summit-ul B9 de la Bucureşti: „NATO să-și crească rezistența la acțiunile dăunătoare ale competitorilor strategici”

Summitul la care Joe Biden a fost prezent online a fost găzduit, prin prezenţă fizică, la Bucureşti, de către preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. Formatul Bucureşti reuneşte statele Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Biden şi-a exprimat dorinţa unei cooperări mai strânse cu cei nouă aliaţi din Europa Centrală şi regiunile Baltică şi Mării Negre, într-o gamă completă de probleme, care includ securitatea sănătăţii globale, schimbările climatice, securitatea energetică şi redresarea economiei globale.

Citeşte şi Klaus Iohannis, declaraţii după Summitul B9 la care participă preşedintele Joe Biden. „Demonstrează încrederea de care se bucură România la Washington ca partener şi aliat puternic”

Preşedintele american şi-a exprimat sprijinul pentru îmbunătăţirea capacităţii NATO de descurajare şi de apărare, precum şi pentru importanţa creşterii rezistenţei aliaţilor faţă de acţiunile politice şi economice dăunătoare ale competitorilor strategici. În plus, Biden a salutat oportunitatea de a discuta cu aceşti aliaţi, precum şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a participat şi el la summit, despre eforturile alianţei de a răspunde la ameninţările viitoare, despre care se va discuta la summitul NATO din 14 iulie.

În final, preşedintele  Biden a subliniat importanţa întăririi guvernanţei democratice şi a respectării legii, în Statele Unite, în cadrul alianţei şi la nivel mondial.

Citeşte şi Joe Biden, cu soţia la spital. Prima Doamnă a Americii a suferit miercuri o intervenţie medicală

Într-un comunicat al casei Albe se specifică următoarele: „Președintele Biden a subliniat angajamentul său de a reconstrui alianțele și de a întări relațiile transatlantice. Și-a exprimat dorința de a coopera mai strâns cu cei nouă aliați ai noștri din Europa Centrală și din regiunea baltică și de la Marea Neagră într-o serie de chestiuni ce reprezintă provocări ale prezentului, inclusiv securitatea sanitară globală, schimbarea climatică, securitatea enegetică și revenirea economică pe plan global. Președintele Biden și-a exprimat sprijinul pentru întărirea capacității de apărare și descurajare a NATO, dar și importanța faptului ca aliații să-și sporească reziliența în fața acțiunilor economice și politice dăunătoare din partea competitorilor noștri strategici. În plus, el a salutat ocazia de aborda cu aliații – precum și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a participat și el la reuniune – chestiunea eforturilor pe care trebuie să le facă Alianța ca să contracareze viitoare amenințări, o temă ce va fi discutată la summitul NATO din 14 iunie”.


loading...
Partenerii noștri