Joe Biden merge la castelul Reginei. Preşedintele SUA se întâlneşte săptămâna viitoare cu Elisabeta a II-a

Regina Elizabeth a II-a urmează să-i primească pe preşedintele american Joe Biden şi pe Prima Doamnă Jill Biden la Castelul Windsor, după summitul G7 care urmează să înceapă săptămâna viitoare în Regatul Unit, după cum a anunţat joi Palatul Buckingham.

03 iun. 2021, 15:33
Joe Biden merge la castelul Reginei. Preşedintele SUA se întâlneşte săptămâna viitoare cu Elisabeta a II-a

Joe Biden urmează să devină cel de-al 13-lea şef al statului american pe care îl primeşte suverana britanică Elisabeta a II-a, în vârstă de 95 de ani, în îndelungata sa domnie. Acesta urmează să fie primul angajament important al reginei după moartea prinţului consort Philip, în aprlie.

Liderii G7 urmează să participe la un summit în Cornwall, în Anglia. Biden efectuează cu această ocazie primul său turneu peste Atlantic de când s-a instalat la Casa Albă, în ianuarie. Summitul G7 urmează să fie cea mai mare reuniune în persoană de la izbucnirea pandemiei covid-19.

Palatul Buckingham nu face alte precizări cu privire la întâlnirea reginei cu preşedintele american, programată la 13 iunie, scrie BBC.

Citeşte şi Prima întâlnire dintre Joe Biden şi Vladimir Putin va avea loc luna viitoare, în Europa. Ce ţară îi va găzdui pe cei doi lideri

Elizabeth a II-a a stat, în cea mai mare parte a pandemiei covid-19, la Castelul Windsor, cel mai vechi şi mai mare castel locuit din lume, situat la vest de Londra, unde s-au căsătorit, în 2019, prinţul Harry şi americanca metisă Meghan Markle.

Regina l-a primit în 2018 pe fostul preşedinte Donald Trump tot la Windsor. Ea l-a primit de asemenea pe fostul preşedinte Barack Obama, în 2016, la o zi după ce a împlinit vârsta de 90 de ani.

Citeşte şi Regina Elisabeta a II-a va mai avea un strănepot. Prinţesa Beatrice este însărcinată

Ulterior vizitei la Windsor, preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin se vor întâlni la Geneva pe 16 iunie. Această primă întâlnire între cei doi lideri de la venirea la putere a lui Joe Biden va interveni într-un climat de tensiuni puternice între Washington şi Moscova, pe fondul unor acuzaţii şi sancţiuni reciproce. De asemenea, va avea loc imediat după reuniunile G7 şi NATO, care vor afişa un front comun anti-Moscova.

Oraşul Geneva a găzduit, în 1985, un summit între preşedintele american Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov.