Joe Biden anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale. Reacţia Moscovei: „Răspunsul la sancţiuni va fi inevitabil”

Administraţia Joe Biden a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, după seria de atacuri cibernetice şi ingerinţele în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni care au fost atribuite Moscovei. De cealaltă parte, Rusia a promis un răspuns "inevitabil" la noile sancţiuni şi l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova pentru o "conversaţie dificilă".

15 apr. 2021, 19:09
Joe Biden anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale. Reacţia Moscovei: „Răspunsul la sancţiuni va fi inevitabil”

Joe Biden anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale. Preşedintele SUA a semnat un decret prin care va permite aplicarea noi sancţiuni Rusiei, de manieră să producă „consecinţe strategice şi economice (…) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acţiunilor sale de destabilizare internaţională”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Trezoreria americană le-a interzis instituţiilor financiare americane să cumpere direct datorie emisă de Rusia după data de 14 iunie. De asemenea, sunt sancţionate şase societăţi tehnologice ruse acuzate de susţinerea activităţilor cibernetice ale serviciilor de informaţii de la Moscova, notează Agerpres.

Noile sancţiuni aplicate Rusiei sunt o ripostă la giganticul atac cibernetic din 2020 care a utilizat drept vector SolarWinds, un editor american de software căruia i-a fost piratat un produs pentru introducerea unei vulnerabilităţi la utilizatorii săi, printre care mai multe agenţii federale americane.

Citeşte şi: Rusia ameninţă în mod deschis Ucraina cu distrugerea, acuză şeful diplomaţiei ucrainene

Acum, SUA acuză oficial Rusia că este responsabilă de acest atac, după cum a lăsat deja să se înţeleagă.

Mai mult, Departamentul Trezoreriei sancţionează 32 de entităţi şi persoane acuzate că au încercat, în numele Guvernului de la Moscova „să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2020 din SUA”, a anunţat Casa Albă.

În parteneriat cu Uniunea Europeană, Canada, Regatul Unit şi Australia, administraţia SUA impune sancţiuni împotriva a opt persoane şi entităţi „asociate ocupării şi represiunii de durată în Crimeea”.

Cât despre acuzaţiile potrivit cărora Rusia ar fi oferit prime talibanilor pentru a-i ataca pe soldaţii americani sau străini în Afganistan, Casa Albă susţine că această afacere este „gestionată prin canale diplomatice, militare şi de informaţii”.

Joe Biden anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale. Reacţia Moscovei

În consecinţă, Rusia a promis un răspuns „inevitabil” la noile sancţiuni decretate de SUA la adresa sa şi l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova pentru o „conversaţie dificilă”.

„SUA nu sunt pregătite să accepte realitatea obiectivă a unei lumi multipolare, fără hegemonie americană (…) Un astfel de comportament agresiv va primi o ripostă puternică. Răspunsul la sancţiuni va fi inevitabil”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) rus, Maria Zaharova, conform agenţiei AFP.

„Washingtonul trebuie să înţeleagă că preţul degradării relaţiilor bilaterale va trebui să fie plătit. Responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă va aparţine în întregime Statelor Unite”, a adăugat oficialul rus.

De asemenea, Maria Zaharova a anunţat că ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, a fost convocat la MAE rus pentru „o conversaţie care va fi, pentru partea americană, dificilă”.

Citeşte şi: Joe Biden, cu soţia la spital. Prima Doamnă a Americii a suferit miercuri o intervenţie medicală


loading...
Partenerii noștri