Joe Biden e dispus să poarte un război cu China. El spune că SUA e pregătită să apere militar Taiwanul, dacă insula va fi atacată

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat joi că Statele Unite sunt pregătite să apere militar Taiwanul în cazul unui atac al Chinei care consideră că insula face parte din teritoriul său.

22 oct. 2021, 09:41
Joe Biden e dispus să poarte un război cu China. El spune că SUA e pregătită să apere militar Taiwanul, dacă insula va fi atacată

„Da, avem un angajament în acest sens”, a declarat Joe Biden într-o discuţie cu alegători din Baltimore, transmite BBC.

Primele două economii ale lumii se opun frontal în multe dosare într-o atmosferă de Război Rece, dar problema taiwaneză este adesea considerată singura care poate provoca o confruntare armată.

Viitorul ambasador la Beijing, diplomatul de carieră Nicholas Burns, a estimat miercuri că „nu trebuie să se aibă încredere în China” în privinţa Taiwanului şi a recomandat să fie vândut mai mult armament insulei pentru a-i consolida apărarea.

Nicholas Burns s-a exprimat în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, care urmează să confirme numirea sa. El a denunţat, de asemenea, recentele incursiuni chineze în zona de identificare a apărării aeriene taiwaneze, menţionând că sunt „reprobabile”.

Citeşte şi Preşedintele şi ministrul Apărării din Taiwan se tem de invazia Chinei şi fac apel disperat la comunitatea internaţională. „S-ar putea întâmpla până în 2025”

Statele Unite recunosc din 1979 Republica Populară Chineză, dar Congresul american impune în acelaşi timp furnizarea de arme către Taiwan pentru autoapărare.

Insula are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu ca una din provinciile sale şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi proclamă oficial independenţa.

Cu toate acestea, preşedintele chinez Xi Jinping şi-a reafirmat recent dorinţa de a se ajunge la o reunificare „paşnică”.

Citeşte şi Preşedintele Chinei promite reunificarea cu Taiwanul şi ameninţă că va zdrobi orice încercări de independenţă. Tensiuni în creştere în regiune


loading...
Partenerii noștri