Joe Biden a devenit oficial al 46-lea preşedinte al SUA. El s-a instalat la Casa Albă LIVE VIDEO

La Washington a avut loc miercuri ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Acesta a depus jurământul la Capitoliu la ora 18.51, ora României, iar cu puţin înainte de ora 23.00 a ajuns la Casa Albă.

20 ian. 2021, 17:28

UPDATE ora 23.05

. După Joe Biden, este rândul Kamalei Harris să meargă la Casa Albă. Aceasta a coborât din maşină şi traversează la pas drumul până la clădire, acompaniată de familie.  În drumul său, ea i-a spus lui Jim Sciutto de la CNN că „merge la serviciu”. La ora 23.10, Kamala Harris a intrat în Casa Albă.

Kamala Harris, pe treptele Casei Albe

UPDATE ora 22.53. Joe Biden a intrat în Casa Albă, pentru prima oară în calitate de preşedinte al SUA. El a fost întâmpinat în curtea Casei Albe de militari și de o trupă care a cântat „Hail to the Chief” și „God Bless America”.

UPDATE ora 22.50. Joe Biden s-a abătut pentru câteva clipe de la protocolul oficial şi s-a îndreptat alergând către zona presei, unde l-a lovit în glumă cu pumnul pe un jurnalsit, după cum relatează Brianna Keilar, de la CNN, aflată în apropiere. „Continuați să faceți ceea ce faceți„, a spus Biden, potrivit acesteia.

UPDATE ora 22.45. Preşedintele Joe Biden a coborât din „Bestia”, maşina prezidenţială, și se îndreaptă pe jos spre Casa Albă, alături de prima doamnă Jill Biden și familia sa.

UPDATE ora 22.30. Parada inaugurală, Joe Biden se îndreaptă spre Casa Albă, acompaniat de o procesiune militară. Fiecare ramură a armatei este reprezentată în escorta prezidențială, potrivit Comitetului de Inaugurare. Militarii au fost însoţiţi de toboşari de la Universitatea din Delaware și Universitatea Howard.

Imagine de la parada inaugurală

UPDATE ora 18.51. Joe Biden a devenit oficial al 46-lea preşedinte al SUA. Acesta a depus jurământul de învestitură, după care a ţinut primul său discurs în calitate de preşedinte al SUA. „Este ziua Americii, este ziua democrației, o zi a speranței. Azi sărbătorim nu triumful unui candidat, ci triumful unei cauze, cea a democrației, a spus Biden în primul său discurs ca președinte.

Tocmai am depus jurământul, jurământ depus prima dată de George Washington. Avem multe de făcut. Multe de reparat, de vindecat, de construit și de câștigat. Puțini s-au confruntat cu vremuri mai solicitante decât cele pe care le trăim. Acest virus a luat mai multe vieți decât a pierdut America în al Doilea Război Mondial. Creșterea terorismului domestic, extremismul – le vom înfrânge„, a spus Biden.

„Suntem o națiune măreață, suntem oameni buni. Am ajuns atât de departe, mai avem mult de mers. Avem multe de făcut, multe de reparat, multe de vindecat”, a mai spus noul președinte al SUA.

„Am aflat din nou că democrația este prețioasă. Democrația este fragilă și în acest moment, prieteni, democrația a învins. Acum, pe acest teren sfințit, unde în urmă cu doar câteva zile violența a încercat să zdruncine chiar fundația Capitoliului, ne reunim ca o singură națiune, indivizibilă, pentru a efectua transferul pașnic, al puterii așa cum am făcut timp de mai mult de două secole”, a spus Biden.

„Aşa ceva nu se va mai întâmpla niciodată. Niciodată! Voi fi un preşedinte pentru toţi americanii”, a mai spus el.

„Sunt vremuri care ne pun la încercare. Am avut de-a face cu un atac la democrații, un virus, creșterea inegalității, rasism sisemic, dar le facem față tuturor. Ne vom ridica la înălțimea provocărilor”, a continuat Biden.

Discurs Kamala Harris

„Vă rog să ridicaţi mâna dreaptă şi să repetaţi după mine: Eu, Kamala Devi Harris, jur solemn că voi susţine şi apăra Constituţia Statelor Unite împotriva tuturor inamicilor, străini sau interni. Că o voi trata cu credinţă şi devotament. Că îmi asum acest lucru în mod liber, fără rezerve şi fără nicio intenţie de a-l încălca. Că voi îndeplini cu bună-credinţă îndatoririle funcţiei pe care urmează să o preiau. Vă rog să ridicaţi mâna dreaptă şi să repetaţi după mine: Eu, Kamala Devi Harris, jur solemn că voi susţine şi apăra Constituţia Statelor Unite împotriva tuturor inamicilor, străini sau interni. Că o voi trata cu credinţă şi devotament. Că îmi asum acest lucru în mod liber, fără rezerve şi fără nicio intenţie de a-l încălca. Că voi îndeplini cu bună-credinţă îndatoririle funcţiei pe care urmează să o preiau”, a declarat ea.

UPDATE ora 18.42. Vicepreşedintele Kamala Harris a depus jurământul după ce Lady Gaga a interpretat imnul naţional al SUA, .

UPDATE ora 18.35

. Joe Biden şi Kamala Harris au ieşit în faţa Capitoliului înainte de depunerea jurământului, la 19.00. După depunerea jurământului, Biden va susţine un discurs, primul în calitate de preşedinte al SUA.

UPDATE ora 18.10. Foştii preşedinţi americani Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama sunt prezenţi la Capitol Hill pentru ceremonia de învestire a lui Joe Biden. Bill Clinton este însoţit de Hillary Clinton, fost secretar de stat şi fostă candidată la prezidenţiale. George W. Bush a venit împreună cu soţia sa, Laura Bush, iar Barack Obama, de asemenea cu soţia, Michelle Obama. Fostul preşedinte Jimmy Carter, în vârstă de 96 de ani şi într-o stare de sănătate precară, nu a poate participa la ceremonie.

Joe Biden şi Kamala Harris, alături de partenerii lor, înainte de ceremonia de învestitură:

Joe Biden şi Kamala Harris, alături de partenerii lor, înainte de ceremonia de învestitură

UPDATE ora 17.40.  Joe Biden și vicepreşedintele Kamala Harris au ajuns la Capitoliu pentru ceremonia de inaugurare. Joe Biden va fi doar al doilea preşedinte catolic din istoria SUA, după JF Kennedy. De altfel, Catedrala St. Matthew, unde a asistat la slujba de miercuri, este locul unde s-au ţinut funeraliile lui JFK, în 1963.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Joe Biden a asistat miercuri dimineaţă la o slujbă la catedrala St Matthew din Washington, însoţit de liderii democraţi şi republicani din Congres, un gest simbol al reconcilierii cu trei ore înainte de începerea mandatului său.

Viitorul al 46-lea preşedinte al SUA a fost însoţit de soţia sa Jill Biden, democraţii Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, şi Chuck Schumer, liderul minorităţii din Senat, precum şi de liderii republicani din camera superioară, Mitch McConnell, şi cea inferioară Kevin McCarthy.

Citeşte şi Donald Trump şi soţia sa, Melania, au părăsit Casa Albă. „Vă iubim, ne vom întoarce într-un fel sau altul” VIDEO

Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, va depune jurământul înainte de prânz (19.00, ora României ) în faţa Capitoliului, aceeaşi clădire vizată de un asalt al susţinătorilor lui Trump în urmă cu exact două săptămâni. De atunci, Donald Trump a fost pus sub acuzare în Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, pentru a doua oară în mandatul său de patru ani. Un al doilea „impeachment” istoric, notează France Presse. Procesul său urmează să fie acum organizat în Senat, dar data nu a fost încă fixată.

Despre învestitura lui Joe Biden, ultimul preşedinte democrat, Barack Obama, a scris pe Twitter, cu puţin înainte de ora 16, ora României: „Felicitări prietenului meu, preşedintele Joe Bide. E vremea ta!”. De asemenea, la 16.20, cu mai puţin de trei ore înainte de depunerea jurământului, Joe Biden a scris la rândul său pe Twitter: „Este o nouă zi pentru America”.

Imagine de la sosirea lui Barack şi Michelle Obama, la Capitoliu: