Vladimir Putin, avertisment despre aderarea Ucrainei la NATO. „Rachetele lansate din România sau Polonia vor putea ajunge la Moscova în 7-10 minute”

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că extinderea NATO către Est reprezintă pentru Rusia "o linie roşie". Unii dintre experţii independenţi susţin că declaraţiile liderului rus nu au fost adresate Kievului, ci preşedintelui american Joe Biden.

11 iun. 2021, 23:53
Vladimir Putin, avertisment despre aderarea Ucrainei la NATO. „Rachetele lansate din România sau Polonia vor putea ajunge la Moscova în 7-10 minute”

Vladimir Putin se va întâlni săptămâna viitoare la Geneva cu preşedintele american Joe Biden. Într-un interviu acordat postului public de televiziune Rossia-1, preşedintele Rusiei a vorbit despre ameninţarea reprezentată de aderarea Ucrainei la NATO.

„Să ne imaginăm că Ucraina devine membră a NATO. Timpul de zbor al rachetelor Alianţei de la Harkov, să zicem, sau din Dnepropetrovsk până în partea centrală a Rusiei, la Moscova, se va reduce la 7-10 minute. Este sau nu o linie roşie pentru noi?”, a declarat Vladimir Putin, conform Agerpres.

Preşedintele rus a reiterat că extinderea NATO spre Est şi apropierea infrastructurii sale de frontierele Rusiei „are o importanţă practică” pentru Moscova. După aderarea unor ţări din fostul bloc comunist la Alianţă, SUA au convenit cu România şi Polonia cu privire la instalarea pe teritoriile lor a unor lansatoare de rachete ca parte a dispozitivului de apărare antirachetă, iar acestea pot fi utilizate nu numai în scopuri defensive, a afirmat Vladimir Putin, citat de publicaţia RBC.

Citeşte şi: Joe Biden, avertizat de Trump să nu adoarmă la întâlnirea cu Putin: „Să-i transmiți cele mai călduroase salutări din partea mea”

Vladimir Putin a avertizat că că rachetele ce ar putea fi lansate din România sau Polonia ar putea ajunge în centrul Rusiei în 15 minute.

Liderul rus a amintit că desfăşurarea unor rachete sovietice în Cuba nu a fost acceptată de Statele Unite. Astfel de încercări au fost întreprinse de Uniunea Sovietică în timpul crizei rachetelor cubaneze.  De altfel, Putin a reiterat că o cauză a îngrijorărilor SUA de la acea vreme a fost că timpul de zbor al unei rachete din Cuba până în centrul industrial al SUA, inclusiv Washington, este de 15 minute.

„Pentru ca acest interval de zbor să fie redus la 7-10 minute, ar trebui ca noi să ne instalăm rachetele la graniţa de sud a Canadei sau la graniţa de nord a Mexicului. Credeţi că aceasta va fi sau nu atunci o linie roşie pentru SUA?”, a mai spus preşedintele rus, potrivit sursei citate.

Putin a adăugat că cel puţin 50% dintre ucraineni nu vor ca ţara lor să adere la NATO. „Aceştia sunt oameni deştepţi. Vorbesc fără nici o ironie. Nu pentru că alţii sunt proşti, ci pentru că ei înţeleg că nu vor să fie în prima linie, nu vor să fie monedă de schimb şi carne de tun”, a continuat şeful statului rus, fără să precizeze sursa datelor citate.

Citeşte şi: Vladimir Putin ameninţă, dacă Ucraina va fi admisă în NATO: „Cum ar fi dacă Rusia ar desfăşura rachete la graniţa de nord a Mexicului?”