Joe Biden participă la summit-ul NATO din Spania. Ce va discuta preşedintele SUA cu partenerii din Alianţă după întâlnirea G7

Preşedintele american Joe Biden urmează să ajungă marţi în Spania, după încheierea întâlnirilor cu liderii G7 din Germania.

28 iun. 2022, 09:08
Joe Biden participă la summit-ul NATO din Spania. Ce va discuta preşedintele SUA cu partenerii din Alianţă după întâlnirea G7

Joe Biden participă la summit-ul NATO din Spania, unde de aşteptat ca invazia rusă din Ucraina să fie tema principală a discuţiilor, conform CNN.

Liderul de la Casa Albă se va întâlni marţi dimineaţă cu cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Boris Johnson, în marja G7. Ulterior, preşedintele american se va îndrepta spre Madrid.

Liderii care participă la Summit-ul NATO sunt aşteptaţi să susţină un nou „Concept Strategic” care pună bazele ţintelor Alianţei în legătură cu apărarea în următoarea perioadă.

Citeşte şi: Tragedie fără margini! 10 morți și 250 de răniți, în urma unei scurgeri de gaz toxic, în Iordania

Întrevederea la nivel înalt are loc în condiţiile în care războiul declanşat de armata rusă, la ordinul lui Vladimir Putin, se desfăşoară de aproape cinci luni. În tot acest timp, Statele Unite încearcă să ţină aliaţii uniţi pentru a sprijini Ucraina şi pentru a menţine presiunea asupra liderului de la Kremlin.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat luni pe liderii G7, reuniţi într-un summit în Germania, ”să facă maximum” pentru a pune capăt războiului care devastează Ucraina, până la sfârşitul anului, potrivit unor surse din cadrul G7, relatează AFP.

Zelenski a intervenit prin videoconferinţă, la Castelul Elmau, în Bavaria, unde s-au reunit liderii G7. Zelenski ”a avut un mesaj foarte puternic, spunând că trebuie să facă maximum pentru a încerca să pună capăt acestui război până la sfârşitul anului”, declară aceste surse.

Citeşte şi: Cum dă Vladimir Putin greutate războiului din Ucraina. Trimite pe front un general obez, pe care l-a chemat de la pensie

Zelenski i-a îndemnat pe liderii Grupului Celor Şapte cele mai industrializate ţări ”să intensifice sancţiunile” impuse Moscovei, după ce Occidentul a adoptat maimulte rânduri de măsuri de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie. ”El a insistat de asemenea asupra necesităţii intensficării sancţiunilor impuse Rusiei”, potrivit acestor surse, care subliniază importanţa ”de a nu scădea presiunea şi de a sancţiona în continuare masiv, greu, Rusia”.

În alocuţiunea sa, Zelenski ”a evocat asprimea iernii” în Ucraina, ”când este mai dificil să lupţi”. ”La sfârşitul anului vom intra într-o situaţie în care poziţiile vor fi îngheţate”, a avertizat el, potrivit acestor surse.

Şefii de stat şi de guverne ai Statelor Unite, Canadei, Germaniei, Franţei, Italiei, Marii Britanii şi Japoniei, reuniţi până marţi, au convenit în prima zi a summitului, duminică, să însăsprească aceste sancţiuni – vizând industria Apărării, potrivit unui oficial de rang înalt de la Casa Albă.