Joe Biden: Revine Ucrainei decizia de a ceda sau nu teritorii

În cea de-a 100 de zi de război, preşedintele SUA pare că face o mare concesie Rusiei, în condiţiile în care a donat rachete sofisticate lui Zelenki.

03 iun. 2022, 22:06
Joe Biden: Revine Ucrainei decizia de a ceda sau nu teritorii

Preşedintele american Joe Biden a declarat, vineri, că revine Ucrainei decizia dacă ar trebui sau nu să cedeze teritorii pentru a obţine pacea şi a pune astfel capăt invaziei ruse. „Încă de la început am spus, şi nu toată lumea a fost de acord cu mine, că nimic nu va fi decis despre Ucraina fără Ucraina. Este teritoriul lor”, a spus liderul SUA, răspunzând unei întrebări din partea presei, relatează CNN.

„Eu nu le voi spune ce ar trebui şi ce nu ar trebui să facă”, a afirmat Biden la Rehoboth (Delaware), după ce a fost întrebat dacă Ucraina ar trebui să cedeze teritorii în schimbul păcii.

„Putin va fi înlăturat în următoarele săptămâni”. Dezvăluiri din culisele Kremlinului

Totuşi, adăugat el, ”probabil” la un moment dat va fi nevoie de o ”reglementare” între Ucraina şi Rusia. Însă ”ce ar implica aceasta, nu ştiu”, a mai spus preşedintele SUA, mai scrie CNN. Biden a subliniat că în acest timp Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina pentru a se putea apăra singură în faţa agresiunii ruse.

Fostul secretar de stat american Henry A. Kissinger sugerase luna trecută, în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos, că Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei teritorii în schimbul păcii. El a îndemnat Occidentul să convingă Ucraina să accepte negocieri plecând de la ”status quo-ul de dinainte”, adică de la o situaţie în care Rusia controlează formal peninsula Crimeea şi informal provinciile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, notează Washington Post, citat de Agerpres.

Mircea Geoană (NATO): Soarta războiului din Ucraina se decide în următoarele săptămâni

În replică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat opiniile lui Kissinger cu ceea ce s-a întâmplat cu Germania nazistă în 1938, când încercările de a calma agresorul prin concesii teritoriale nu au stins apetitul german pentru mai multe teritorii.


loading...