Joe Biden spune că „se poate discuta” despre încetarea focului între Israel şi Hamas doar după eliberarea ostaticilor

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că orice discuţie despre încetarea focului în Gaza ar putea avea loc doar dacă Hamas va elibera toţi ostaticii capturaţi de Israel în atacul din 7 octombrie.

24 oct. 2023, 08:56
Joe Biden spune că „se poate discuta” despre încetarea focului între Israel şi Hamas doar după eliberarea ostaticilor

„Ar trebui să eliberăm ostaticii şi apoi putem discuta”, a spus Biden la un eveniment la Casa Albă, întrebat dacă ar susţine un acord „ostatici contra încetare a focului”.

Biden şi-a cerut apoi scuze pentru că a fost nevoit să părăsească evenimentul pentru a-şi promova programul economic înaintea alegerilor de anul viitor, spunând că a trebuit să meargă la Sala de situaţii de la Casa Albă pentru „o altă problemă de care trebuie să mă ocup”.

Comentariile sale au venit la scurt timp după ce Hamas a declarat că a eliberat alte două femei ostatice răpite din Israel.

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că „salutăm eliberarea de astăzi a două cetăţene israeliene ţinute ostatice de Hamas”. „Continuăm să facem tot posibilul pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor rămaşi în Gaza”, a declarat Sullivan pe X, fostul Twitter.

Mama şi fiica americane Judith şi Natalie Raanan au fost eliberate vineri.

Citeşte şi: Israelul a bombardat 400 de ţinte în Fâşia Gaza: trei comandanți Hamas au fost uciși

Luni, Israelul a mărit numărul ostaticilor confirmaţi la 222 de persoane capturate atunci când bărbaţi înarmaţi, membri ai Hamas, au trecut graniţa şi au atacat comunităţi de kibbutz, oraşe şi baze militare din sudul Israelului.

Oficialii israelieni spun că militanţii Hamas au ucis 1.400 de persoane în cel mai grav atac din istoria ţării.

Israelul a ripostat cu o campanie de bombardamente violente, despre care autoritatea sanitară din Gaza, condusă de Hamas, spune că a ucis peste 5.000 de persoane.

De asemenea, Biden a vorbit despre o convorbire telefonică pe care a avut-o duminică cu Papa Francisc despre conflictul dintre Israel şi Hamas şi despre situaţia umanitară din Gaza.

„Papa şi cu mine suntem pe aceeaşi lungime de undă, a fost foarte, foarte, foarte interesat de ceea ce facem”, a spus Biden, potrivit News.ro.

Biden a spus că i-a „expus care este planul de joc” în ceea ce priveşte sprijinul SUA pentru Israel.

„Papa a  avut o atitudine de susţinere în toate privinţele”, a adăugat el.

Citeşte şi: Realitatea macabră a războiului: părinții din Fâșia Gaza le scriu copiilor numele pe picioare ca să-i identifice în caz că mor