Joe Biden transmite liderilor G7 că urmează să autorizeze livrările de avioane de luptă F16 către Ucraina. Mircea Geoană: Următoarele şase luni vor fi decisive

Preşedintele american Joe Biden le-a semnalat vineri liderilor din G-7 că va da undă verde livrării de către occidentali de avioane de luptă Ucrainei, inclusiv F-16 americane, a indicat vineri un înalt responsabil al Casei Albe.

19 mai 2023, 20:42
Joe Biden transmite liderilor G7 că urmează să autorizeze livrările de avioane de luptă F16 către Ucraina. Mircea Geoană: Următoarele şase luni vor fi decisive

Preşedintele american Joe Biden, aflat la summitul G-7 de la Hiroshima, în Japonia, i-a asigurat pe interlocutorii săi că susţine „o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16”, a afirmat sursa.

Joe Biden, care orchestrează răspunsul occidental în faţa Rusiei, se confruntă cu o presiune crescândă de a autoriza trimiterea de avioane de vânătoare americane F-16 Ucrainei, nu de către SUA, ci de alte ţări care dispun de astfel de avioane, notează AFP.

„Pe perioada antrenamentului, lunile următoare, coaliţia noastră de state participante la acest efort va decide când să furnizeze avioanele, câte şi cine”, a menţionat responsabilul.

Formularea sa – „când” şi nu „dacă” – este semnalul cel mai favorabil din partea Statelor Unite, până acum, în privinţa livrării acestor avioane, insistent cerute de Kiev

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că anunţul preşedintelui Joe Biden care susţine planul de instruire a piloţilor ucraineni pe avioane de luptă F-16, este foarte important, deoarece este nevoie ca Ucraina să fie ajutată cu tot ce are nevoie.

Citește și: Rusia este pregătită de contraofensiva Ucrainei. Medvedev: Armata a recrutat aproape 120.000 de militari pe bază de contract

”E un pas important, pentru că cred că este foarte important ca Ucraina să izbândească acest război de independenţă. E un război de dependenţă,  noi încercăm să ajutăm o ţară inocentă care-şi apără independenţa”, a declarat, vineri seară, Mircea Geoană, la Digi 24, întrebat despre anunţul lui Biden referitor la intruirea piloţilor ucraineni.

Potrivit acestuia, ”scopul nostru acuma este să să-i ajutăm pe ucrainieni, care sunt în plină pregătire pentru contraofensivă, cu mijloace de care au nevoie ca să-şi recâştige teritoriul ţării”.

”Este foarte clar că acest război are o dinamică specifică şi, pentru ca Ucraina să izbândească în acest război, are nevoie, în dinamica acestui război, de capabilităţi adaptate acelui moment specific al războiului”, a adăugat Geoană.

Acesta a precizat că Ucraina trebuie ajutată, fără a duce la escaladarea situaţiei, ”pentru că nu avem niciun fel de interes ca un război deja atât de sângeros şi de păcătos să escaladeze într-un război şi mai mare- între NATO şi Federaţia Rusă”.

”Asta este obligaţia Secretarului General şi a mea, ca lideri polici ai Alianţei, să fim siguri că ajutăm Ucraina să izbândească, dar în aşa fel încât să nu ducem acest război la un nivel de conflagraţie care va fi mult mai severă şi cu consecinţe mult mai grave”, a încheiat Geoană.

Citește și: Ucraina susține că deja a doborât un prim avion rusesc folosind rachete Patriot furnizate de SUA

Mircea Geoană, despre contraofensiva Ucrainei: Se văd semne de pregătire / Suntem convinşi că vor avea capabilitatea militară să îşi recupereze teritoriul luat samavolnic de Federaţia Rusă

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă, vineri seară, că se văd semne de pregătire a contraofensivei Ucrainei, dar că Alianţa are încredere în capabilităţile militare ale ţării care va ştii când şi unde să o pornească.

Mircea Geoană a fost întrebat, vineri seară, la Digi 24, dacă se văd semnele contraofensivei pregătite de Ucraina şi a afirmat: ”Este discutată, posibilă şi avem întreaga încredere în conducerea militară şi politica Ucrainei, să decidă unde şi când o pornesc. Se văd semne de pregătire, le ştim, nu le putem comenta pe toate public, dar este clar că se pregătesc şi suntem convinşi că vor avea capabilitatea militară să îşi recupereze teritoriul luat samavolnic de Federaţia Rusă”.

Secretarul general adjunct al NATO afirmă că ”este clar că Rusia are un joc de anduranţă, de rezilienţă”. ”Astăzi, eu văd o unitate aproape fără fisură în Occident. Uitaţi-vă la discuţia despre antrenamentul piloţilor, discuţiile despre sprijinul pentru Ucraina, pentru Moldova, pentru ceilalţi. Deci, eu aş spune că din punct de vedere politic, Occidentul este unit, Partenerii noştri democratici din restul lumii sunt şi ei în acest efort”, a adăugat Geoană.

Acesta crede, însă, că ţările trebuie să comunice în permanenţă şi cu propiii cetăţeni, pentru ca aceştia să înţeleagă ajutorul oferit Ucrainei, în ciuda unor neajunsuri temporare, cum ar fi preţurile la energie.

Geoană: Următoarele şase luni, poate acest an, poate primăvara anului viitor vor fi determinante pentru dinamica acestui război

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că următoarele luni vor fi determinanante în războiul din Ucraina, iar interesul Alianţei şi al tuturor este ca acest conflict să se încheia în condiţii acceptabile pentru ucraineni.
”Sunt luni foarte importante în faţa noastră şi nu vorbesc de o lună – două, cred că următoarele şase luni, poate acest an, poate primăvara anului viitor cred că vor fi, dacă nu decisive, dar determinante pentru dinamica acestui război şi pentru, repet, interesul nostru, cred că al tuturor, este de a vedea acest război terminându-se cât mai rapid cu putinţă, în condiţii acceptabile pentru ucrainieni”, a declarat, vineri seară, la Digi 24, Mircea Geoană.

Acesta apreciază că ”următoarea perioadă este foarte, foarte importantă”. ”Vorbim despre Ucraina, trebuie să fim cu ochii pe un palier mult mai mare. Ne interesează foarte mult Republica Moldova, este o ţară care are nevoie de sprijin acum şi inclusiv la Washington şi inclusiv la Bruxelles”, a mai afirmat Geoană.

Potrivit acestuia, ”cărţile se reaşează în Europa”. ”Cred că, dincolo de Ucraina, care este o piesă grea şi importantă pe tabla de şah, este foarte important pentru voi, ca Alianţă, pentru noi, ca români, să fim siguri că şi Republica Moldova vine către Europa şi Georgia vine către Europa, cabluri submarine de gaze, de de curent continuu, de fibră optică”, a mai afirmat secretarul general adjunct al NATO.