Ucraina susține că deja a doborât un prim avion rusesc folosind rachete Patriot furnizate de SUA

Armata ucraineană a doborât deja primul avion de luptă rus folosind sistemul de apărare antiaeriană Patriot, informează CNN, citând surse din Pentagon și Congresul SUA.

19 mai 2023, 17:08
Ucraina susține că deja a doborât un prim avion rusesc folosind rachete Patriot furnizate de SUA

„Patriot vizează avioane rusești care bombardează așezările civile ucrainene”, au declarat sursele CNN, adăugând că armata ucraineană decide în mod independent când și cum să folosească acest sistem de apărare antiaeriană.

Între timp, Congresul spune că va fi mai ușor pentru Kiev să țintească avioanele rusești atunci când va primi avioane de luptă occidentale. Mai mult, va ajuta Forțele de Apărare să economisească muniția scumpă concepută pentru a intercepta rachete balistice, care este necesară pentru funcționarea sistemului american de apărare antiaeriană.

Bateria de rachete Patriot, avariată de barajul de rachete rusești care a lovit Kievului, a fost reparată, a anunțat Pentagonul, citat de CNN.

Miercuri, un înalt oficial al armatei SUA a declarat că un sistem ultrasofisticat de apărare aeriană Patriot furnizat de Statele Unite în Ucraina a fost avariat dar este operaţional.

Citește și: Un nor radioactiv se îndreaptă spre Europa. Avertisment de ultima oră care vine din partea Rusiei

„Sistemul Patriot rămâne operaţional”, a declarat pentru AFP acest responsabil al Apărării, precizând că evaluarea pagubelor provocate de un proiectil neidentificat căzut în apropiere continuă.

Marţi, armata rusă a asigurat că a distrus un sistem de apărare Patriot ca urmare a unei „lovituri de înaltă precizie” efectuată „de o rachetă hipersonică Kinjal”.

Ucraina  a respins aceste afirmaţii de la Moscova miercuri, subliniind că sistemul avansat de rachete de interceptare antiaeriană, combinat cu unul dintre cele mai capabile radare din lume, funcţionează şi este „funcţional”.

„Nu vă îngrijoraţi, totul este în regulă cu Patriot”, a spus pentru AFP purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Yuri Ignat.

Citește și: Bombardamente intense asupra capitalei Kiev. Momente dificile pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei