Johannis acuză ANI că „i-a inventat” starea de incompatibilitate

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Johannis, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că-şi va dovedi nevinovăţia în instanţă, acuzând Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că "i-a inventat" starea de incompatibilitate imediat după ce a intrat în PNL şi în 2009 a doua zi după ce a anunţat că-l susţine la preşedinţie pe candidatul Mircea Geoană.

RomaniaTV.net
16 mai 2013, 12:43
Johannis acuză ANI că „i-a inventat” starea de incompatibilitate

„Nu am primit materialul de la ANI, ştiţi că am fost plecat în concediu. Probabil că s-a trimis şi retrimis. Deci nu am citit ce mi-a scris ANI, am citit exact ce a declarat în media, adică acele comunicate. Am ştiut dinainte că se lucrează pe dosar. Am avut o corespondenţă cu ANI”, a explicat Klaus Johannis.

Primarul sibian consideră că „ANI face o confuzie” în cazul său şi că nu a încălcat legea. „După părerea mea, este o confuzie pe care o face ANI şi nu mă simt absolut deloc incompatibil. Ei merg pe două speţe. Există societatea Pieţe care a fost înfiinţată de noi acum câţiva ani. ANI susţine că sunt incompatibil pentru că reprezint municipiul Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), lucru total fals. Nu am avut niciodată un astfel de mandat. Deci nu există cauza”, a spus Johannis.

Acesta spune că ANI l-a acuzat pe nedrept şi în cazul implicării lui, în cazul operatorului de apă regional SC Apă-Canal SA. „A doua se referă la societatea Apă-Canal, societate care după înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) a devenit un operator regional. Toţi primarii care sunt în ADI de apă, sunt şi reprezentanţii comunităţilor lor în AGA la Apă-Canal, care este un operator regional, care are comunităţi din judeţele Sibiu şi Braşov. Aici există în Legea 161, există o prevedere care spune că primarul nu poate reprezenta unitatea administrativă în AGA societăţilor de interes local. Noi toţi suntem de părere că Apă-Canal nu este un operator de interes local, ci un operator de interes regional şi în consecinţă, legislaţia românească ar fi trebuit adaptată acestei realităţi în 2007, lucru care nu s-a făcut”, a comentat Klaus Johannis.

Primarul Sibiului spune că în situaţia sa mai sunt şi alţi sute de primari pe care, la fel, nu-i consideră incompatibili. Iohannis este decis să se judece cu ANI, fiind convins că va câştiga şi de această procesul, după ce a mai câştigat un proces cu ANI. ‘ANI poate să fie de altă părere. (…) Noi vom demonstra în instanţă că nu au dreptate. (…) În momentul în care voi primi acel comunicat, voi contesta în instanţă’, a anunţat Klaus Johannis.

Primarul Sibiu spune că este nevoie în primul rând de „adaptarea legislaţiei româneşti la realitatea europeană, este nevoie de o hotărâre judecătorească a Înaltei Curţi care stabileşte unde se află realitatea”. Întrebat dacă demersul ANI îi afectează imaginea, Klaus Johannis a glumit, spunând că, ‘în bine, poate, pentru că vorbeşte lumea despre mine, în rest, cred că nu îmi afectează imaginea’.

Johannis a refuzat să spună clar dacă demersul ANI are în spate un substrat politic, însă a explicat că prima dată ANI l-a acuzat în 2009. ‘Haideţi să analizăm un pic când s-a interesat ANI de persoana mea. Prima dată, în 2009, imediat după ce am declarat că sunt dispus să sprijin un candidat la preşedinţie şi aş fi dispus să devin prim-ministru. Imediat, mai exact, după o zi, ANI a demarat o verificare a persoanei mele şi m-a găsit ‘incompatibil’. La vremea respectivă, am contestat în instanţă şi mi s-a dat dreptate, ANI a pierdut procesul cu mine. Acum, nu am intrat bine în PNL şi astfel în politica naţională, iată că ANI şi-a amintit de mine şi iarăşi a găsit o speţă de incompatibilitate’, a spus Johannis.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Johannis, a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, deoarece deţine simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul a două societăţi comerciale.