Johannis, despre o eventuală rupere a USL şi creare de noi alianţe: O mişcare kamikaze

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Johannis, consideră că o eventuală rupere a USL şi creare a oricăror alte alianţe ar fi "o mişcare kamikaze", afirmând că Uniunea "funcţionează", chiar dacă "mai şchioapătă pe ici, pe colo", nemulţumirile fiind "inerente"

RomaniaTV.net
19 sept. 2013, 12:10
Johannis, despre o eventuală rupere a USL şi creare de noi alianţe: O mişcare kamikaze

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Johannis, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, despre tensiunile dintre liderii USL, el apreciind că acestea apar din cauza unor nemulţumiri „inerente”.

„Discuţiile în contradictoriu sunt discuţii care apar pe fondul unei comunicări deficitare între parteneri şi pe fondul anumitor nemulţumiri, care sunt inerente unei coaliţii aflate la guvernare”, a răspuns Iohannis.

El a afirmat că „actualele discuţii în contradictoriu” dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu se vor termina, „ca şi până acum”.

„După ce ne ambalăm cu toţii, ne aşezăm la masă, discutăm, ajungem la concluzia că nu e bine să ne certăm în public şi mai rezolvăm o problemă”, a spus prim-vicepreşedintele liberal.

În plus, întrebat dacă liderul PNL, Crin Antonescu, mai vrea să candideze la preşedinţie, Iohannis a răspuns: „Eu cred că vrea”, precizând că acest lucru se va întâmpla cu sprijinul PSD.

Prim-vicepreşedintele PNL a explicat că nu crede în ruperea USL pentru că „nici PSD, nici PNL nu au motive acum să încerce să facă construcţii singure”, afirmând că Uniunea funcţionează.

„Nici PSD, nici PNL nu au motive acum să încerce să facă construcţii singure, fără celălalt, fiindcă, una peste alta, colaborarea funcţionează. Că mai şchioapătă pe ici, pe colo, aşa este. Asta am admis din capul locului şi eu am spus acest lucru când ceilalţi erau cu capul încă în norişori roz. Aşa este într-o coaliţie mare, dar este o şansă pentru noi toţi şi avem şansa, cu această coaliţie mare, să rezolvăm o serie de probleme. Că nu toate se rezolvă şi că din când în când mai sar scântei… este evident că aşa se întâmplă”, a declarat Johannis, care a adăugat că „niciun alt construct politic nu ar avea nicio minimă şansă să rezolve marile probleme ale României”, având o majoritate slabă.

Când i s-a spus că şi guvernele Boc au avut o majoritate şubredă şi au funcţionat, Johannis a răspuns: „Cunoaşteţi părerea mea despre guvernele Boc şi nu o reiau pentru că nu-i frumos să vorbeşti urât despre cei care au căzut. Nu au fost o soluţie bună. Guvernele Boc au fost guverne conduse de Traian Băsescu, preşedintele ţării. Aceste construcţii teoretice care se pot imagina acum n-ar fi la fel, nu sunt viabile. Cine încearcă aşa ceva, face o mişcare kamikaze, chiar şi PSD”.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta afirma că liderul PNL, Crin Antonescu, i-a transmis la telefon că doreşte ca USL să funcţioneze în continuare unit, iar acesta rămâne candidatul Uniunii la alegerile prezidenţiale, chiar dacă subiectul nu a fost discutat în detaliu în convorbirea telefonică.

„Nu am vorbit în mod detaliat, era şi foarte greu la telefon, însă mi-a spus că în mod sigur, ca şi mine, îşi doreşte să avem în continuare un USL unit. Antonescu este candidatul USL prin deciziile luate şi cred că declaraţiile publice din ultima perioadă, şi ale sale, şi ale mele, au stârnit o stare de nelinişte de care nu avea nevoie nimeni. Lucrurile reintră în normal din punctul meu de vedere”, spunea Ponta la România TV.

El preciza că se va şi întâlni cu Antonescu după ce liderul PNL va reveni din Elveţia, iar el îşi va încheia vizita guvernamentală în Turcia, programată pentru joi.

Anterior, Victor Ponta a anunţat că a discutat în cursul zilei de marţi cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi că s-a „împăcat” cu acesta, iar orice dispută va fi păstrată în viitor într-un cadru privat.