John Kirby, NATO: „Dacă o ţară aliată este atacată, atunci vor reacționa foarte dur”

Rusia a declarat în mod repetat că tancurile străine vor "arde" în Ucraina. Moscova susţine că livrările occidentale de armament către Ucraina nu vor face decât să prelungească războiul şi să prelungească suferinţa ucrainenilor, iar Occidentul "se amăgeşte" dacă crede contrariul. NATO cere Rusiei să nu escaladeze conflictul.

25 ian. 2023, 22:09
John Kirby, NATO: „Dacă o ţară aliată este atacată, atunci vor reacționa foarte dur”

John Kirby purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate al SUA a vorbit despre un posibil atac la adresa ţărilor de pe Flancul estic şi despre ce face Statele Unite ale Americii în condițiile în care o țară NATO ar fi atacată. Răspunsul său a fost ferm, acesta a menționat articolul cinci, potrivit căruia, dacă o țară aliată este atacată, atunci vor reacționa foarte dur.

Purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate al SUA, John Kirby, a declarat ferm că potrivit Articolului cinci, dacă o țară membră NATO este atacată, atunci se va reacționa foarte dur.

Joe Biden anunţă că SUA trimit 31 de tancuri Abrams în Ucraina: „Trupele ruse trebuie să se întoarcă acolo unde le este locul”

„Discuțiile cu partenerii noștri europeni au culminat cu decizia președintelui Biden de a trimite tancuri Abrams. El a vorbit cu omologii din Marea Britanie, Franța, Germania și Italia. Toți acești lideri sunt concentrați pe a face tot ceea ce se poate pentru a ajuta Ucraina”, a declarat John Kirby.

Întrebat dacă în cazul în care Moscova alege o escaladare majoră și decide să atace o țară NATO, fie Polonia sau țările baltice, ar avea suficiente trupe în regiune să răspundă imediat, acesta a declarat că „tot ceea ce pot să vă spun, este că nu avem niciun indiciu că Putin ar lovi teritoriile NATO, iar președintele Biden a spus încă de la începutul acestui conflict că luăm articolul cinci din tratatul NATO foarte în serios”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit articolului cinci, atacul unei țari membre NATO este un atac la adresa tuturor membrilor. „Luăm atât de în serios, încât Biden a ordonat ca peste 20.000 de trupe militare să ajungă pe teritoriul european. Acest număr va rămâne și în viitorul apropiat. Noi avem încredere că avem energia și puterea umană pentru a respecta angajamentele care reies din Articolul cinci, a mai precizat John Kirby.

Moscova reacţionează cu furie la decizia Occidentului de a trimite tancuri în Ucraina. Ambasadorul rus în Germania: Duce conflictul la un nou nivel de confruntare

Rusia a reacţionat miercuri cu furie la decizia Germaniei de a aproba livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina, afirmând că Berlinul îşi abandonează „responsabilitatea istorică faţă de Rusia” care decurge din crimele naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-o postare pe Telegram că această decizie reprezintă o confirmare a implicării Germaniei într-un „război planificat în avans” împotriva Rusiei.

Ambasada Rusiei la Berlin a declarat că decizia – care deschide calea pentru ca şi alţi membri NATO să trimită tancuri fabricate în Germania – reprezintă o escaladare a conflictului de 11 luni din Ucraina, pe care Moscova îl prezintă din ce în ce mai des drept o confruntare periculoasă între Rusia şi alianţa condusă de SUA.

Atac fulger al trupelor speciale ucrainene asupra inamicilor ruşi: au omorât cel puţin 12 soldaţi ruşi, au distrus un tanc şi au luat un prizonier VIDEO
„Această decizie extrem de periculoasă duce conflictul la un nou nivel de confruntare”, a declarat ambasadorul Serghei Neceaev. Va provoca „daune ireparabile stării deja deplorabile a relaţiilor ruso-germane”, a ameninţat el.

La mai bine de 80 de ani după ce ţara lor a invadat Rusia sovietică şi Ucraina în cel de-al Doilea Război Mondial, unii germani sunt reticenţi la ideea de a trimite tancuri într-o nouă conflagraţie în această ţară, dintr-un sentiment de vinovăţie istorică pe care declaraţia ambasadei ruse l-a exploatat direct, explică Reuters.

„Alegerea Berlinului înseamnă refuzul final al Republicii Federale Germania de a-şi recunoaşte responsabilitatea istorică faţă de poporul nostru pentru crimele teribile şi atemporale ale nazismului din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei şi dă uitării drumul dificil al reconcilierii postbelice dintre ruşi şi germani”, a declarat Neceaev.

„Cu aprobarea conducerii Germaniei, tancuri de luptă cu cruci germane vor fi trimise din nou pe frontul de est, ceea ce va duce în mod inevitabil la moartea nu numai a soldaţilor ruşi, ci şi a populaţiei civile”, a adăugat ambasadorul rus la Berlin.

Nu a existat nicio reacţie imediată din partea preşedintelui Vladimir Putin, care, la scurt timp după anunţul Berlinului, a participat la o lungă întâlnire televizată cu studenţii, dar s-a referit doar pe scurt la situaţia de securitate „complicată” cu care se confruntă Rusia.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că livrările de tancuri grele anunţate de Occident nu vor schimba cu nimic luptele între ruşi şi ucraineni şi a declarat că Occidentul ”supraestimează” potenţialul pe care aceste tancuri l-ar putea oferi armatei ucrainene. ”Aceste tancuri vor arde, la fel ca toate celelalte”, a afirmat Peskov.