Josep Borrell, avertisment îngrijorător privind economia mondială: „Toată lumea aleargă să crească dobânzile, iar asta ne va duce la o recesiune globală”

Şeful diplomaţiei europene se așteaptă la ce este mai rău. Josep Borrell susține că din cauza cursei de creştere a dobânzilor lansate de Rezerva Federală a SUA există riscul unei recesiuni globale.

10 oct. 2022, 21:41
Josep Borrell, avertisment îngrijorător privind economia mondială: „Toată lumea aleargă să crească dobânzile, iar asta ne va duce la o recesiune globală”

Josep Borrell a avertizat luni, în cadrul unei intervenţii în faţa ambasadorilor UE, asupra riscului unei recesiuni globale. Potrivit șefului diplomației europene, acest lucru se va datora cursei de creştere a dobânzilor lansate de Rezerva Federală a SUA.

Citește și Ucraina opreşte exportul de energie electrică după atacurile de luni, România e direct afectată. Cât importam de la vecini

„Toată lumea trebuie să urmeze majorările de dobânzi decise de Fed, altfel monedele ar fi devalorizate” în faţa dolarului, a explicat Borrell.

Șeful diplomației europene a atras atenția că „toată lumea aleargă să crească dobânzile, iar asta ne va duce la o recesiune globală”.

„Toată lumea urmează Fed şi aplică aceeaşi politică monetară, pentru că nu există alt mijloc, altfel capitalurile vor fugi”, a mai spus Josep Borrell.

Încă din luna martie, Comitetul de Politică Monetară, organul de decizie al Fed, a adoptat trei creşteri ale dobânzii  şi a avertizat că, pentru a face faţă unei inflaţii tot mai puternice, va fi necesară o nouă majorare, care îi îngrijorează pe liderii lumii.

În intervenţia sa în faţa ambasadorilor UE, Josep Borell a urmărit să analizeze noua situaţie creată de faptul că Rusia şi China au devenit surse de probleme economice şi de securitate pentru UE.

„Rusia şi China nu mai contribuie la dezvoltarea noastră economică: acest lucru presupune o restructurare puternică a economiei noastre, deoarece accesul Chinei va deveni tot mai greu şi nu vom mai avea gaz rusesc ieftin… Ajustarea va fi dificilă şi va crea probleme politice…Pe de o parte, ne-am delegat securitatea Statelor Unite. Însă cine ştie ce se va întâmpla peste doi ani? Sau chiar în noiembrie?”, a subliniat el cu referire la viitoarele scrutine electorale din SUA.

Josep Borel le-a transmis diplomaților că trebuie să își asume mai multe responsabilităţi printre care și cele de securitate.

„Trebuie să ne asumăm noi înşine mai multe responsabilităţi, trebuie să ne asumăm o mai mare parte a responsabilităţii noastre în materie de securitate. Însă mai avem multe de făcut pentru a fi o singură putere care acţionează în numele Uniunii în ansamblul său”, a atras el atenţia.

Citește și Statul crede că o familie poate trăi decent în România cu 11 lei/zi. Specialiștii îl contrazic: ”Nu uitați că o casă cu doi copii are nevoie și de alte lucruri”