Statul crede că o familie poate trăi decent în România cu 11 lei/zi. Specialiștii îl contrazic: ”Nu uitați că o casă cu doi copii are nevoie și de alte lucruri”

O analiză realizată de statul român estimează că o familie de la oraș, formată din doi adulți și doi copii, poate trăi rezonabil cu 3.300 de lei pe lună. Potrivit aceleiași surse, o familie cu doi adulți și doi copii ar putea trăi decent, la țară, cu aproximativ 2600 de lei.

10 oct. 2022, 18:38
Statul crede că o familie poate trăi decent în România cu 11 lei/zi. Specialiștii îl contrazic: ”Nu uitați că o casă cu doi copii are nevoie și de alte lucruri”

O familie de la oraș, formată din doi adulți și doi copii, poate trăi decent cu 3.300 de lei pe lună, arată o analiză realizată de Comisia pentru Insolvență Nivel Central.

Citește și Clotilde Armand lansează voucherele săraciei în sectorul gunoaielor din Capitală! Promite 1.000 de lei fiecărui bucureştean din cea mai bogată zonă a României!

Aceasta estimează că se poate trăi decent cu 11 lei pe zi pentru mâncare și 2 lei pe zi pentru diverse produse și servicii. Totuși specialiștii avertizează că mai sunt câteva cheltuieli de luat în calcul, precum întreținere, costul locuinței și educație.

În condițiile în care inflația a depășit 15%, ratele aproape s-au dublat față de anul precedent, iar bugetele românilor au devenit tot mai mici, reperul de la care statul pornește în stabilirea multor politici publice arată că o familie poate avea un trai decent, în oraș, cu aproximativ 3300 de lei: 1.400 pe mâncare, 175 pe haine, 500 pe facturi și 65 pentru diverse produse și servicii.

”Fie că plătim o rată sau o chirie, dacă facem o medie din orașele României, la o familie cu doi copii plătim o rată de circa 2000 de lei lunar. Educația iar este foarte importantă și nu vorbim doar de educația formală care în general e gratuită în România, dar știm că sunt costuri asociate, copii fac activități sport, putem adăuga și aici 100 de lei pe lună”, a declarat analistul financiar Andrei Perianu, potrivit Digi24.

Pe de altă parte, aceeași analiză arată că o familie cu doi adulți și doi copii ar putea trăi decent, la țară, cu aproximativ 2600 de lei: 1000 pe mâncare, 260 pe haine și 326 pe facturi. Realitatea contrazice totuși teoria.

”Mai ai și alte cheltuieli, copii necestă și cheltuieli de angajament, de viitor, de educație, nu uitați că o casă cu doi copii are nevoie și de alte lucruri. Doar pentru cheltuielile curente pare rezonabilă, dar dacă luăm în calcul traiul unei familii moderne care dorește să dea o șansă copiilor trebuie să ne gândim la toate lucrurile astea”, a declarat economistul Adrian Mitroi.

Citește și Numărul beneficiarilor de pensii speciale este în continuă creștere, conform CNPP. Marcel Boloș: „România nu se poate comporta ca o ţară sălbatică”