Ucraina opreşte exportul de energie electrică după atacurile de luni, România e direct afectată. Cât importam de la vecini

Ministerul ucrainean al Energiei a anunțat luni că va opri exportul de energie electrică după masivul atac cu rachete rusești din această dimineață asupra infrastructurii energetice.

10 oct. 2022, 20:09
Ucraina opreşte exportul de energie electrică după atacurile de luni, România e direct afectată. Cât importam de la vecini

Atacul cu rachete de astăzi, care a lovit centralele termice și alte infrastructuri de furnizare a energiei electrice, au forțat Ucraina să suspende exportul de energie electrică, de marţi, pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, se arată într-un comunicat al ministerului ucrainean.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușenko, a declarat că atacul de luni dimineață asupra sistemului energetic a fost „cel mai mare de la începutul războiului până acum”. Într-un interviu televizat, el a spus că loviturile cu rachete rusești „pe întregul nostru lanț de aprovizionare au fost efectuate în așa fel încât să facă cât mai dificil posibil trecerea la alte surse de aprovizionare cu electricitate”.

De altfel, în urma raidului rusesc asupra infrastructurilor ucrainene patru regiuni ucrainene nu mai au electricitate, respectiv Lvov, Poltava, Sumî şi Ternopil, iar în alte părţi ale Ucrainei furnizarea curentului electric este perturbată parţial.

Citeşte şi FOTO Ororile atacului de luni, de la Kiev, în imagini. Micuţul Grigori a rămas orfan la doar 5 ani, mama sa a fost ucisă de o rachetă imediat ce l-a lăsat la grădiniţă

Ministerul de la Kiev a menționat că Rusia continuă să desfășoare un soi de teroare energetică împotriva Ucrainei și, de asemenea, crește presiunea energetică asupra Uniunii Europene. În același timp, autorităţile ucrainene au subliniat că și după ce centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupație de peste șapte luni, a fost oprită, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii săi europeni în exportul de energie electrică.

După cum scrie agenţia ucraineană Interfax, exporturile în România și Slovacia s-au ridicat recent la o capacitate totală de 300 MW, în Polonia – 220 MW, iar în Republica Moldova s-au înregistrat exporturi cu diferite valori de putere.

Grupul Ukrenergo (Operatorul de Transport şi Sistem din Ucraina) a anunţat zilele trecute că în perioada 30 iunie – 9 octombrie a câştigat 4,9 miliarde de hrivna (131 milioane de dolari) de pe urma exporturilor de electricitate spre Slovacia şi România.

Citeşte şi Crucea Roşie şi-a suspendat operațiunile în Ucraina după atacul masiv cu rachete al ruşilor. „Nu putem ajuta în timp ce oamenii noştri se ascund de bombe”