Josep Borrell, despre retragerea trupelor rusești din Herson: ”Este un punct de inflexiune în războiul din Ucraina”

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri Externe, Josep Borrell, consideră retragerea rusă din Herson drept ''un punct de inflexiune'' în războiul din Ucraina.

14 nov. 2022, 14:57
Josep Borrell, despre retragerea trupelor rusești din Herson: ”Este un punct de inflexiune în războiul din Ucraina”

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat luni, că retragerea armatei lui Putin din Herson şi replierea acesteia pe celălalt mal al fluviului Nipru reprezintă „un punct de inflexiune” în războiul din Ucraina.

Citește și ALERTĂ în Ucraina! Retragerea trupelor rusești din Herson pare să fie doar o capcană! Forțele ucrainene se tem de o ambuscadă

„Este foarte important de văzut ce se va întâmpla în următoarele zile, retragerea armatei ruse pe celălalt mal al fluviului, abandonarea Hersonului, lipsa de voinţă de a apăra Hersonul, pentru că probabil că ar fi fost o mare înfrângere dacă încercau să-şi menţină poziţiile acolo. Este un punct de inflexiune în război”, a apreciat Borrell în faţa presei, la sosirea la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE, la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri Externe a subliniat faptul că strategia militară de sprijin a Ucrainei trebuie să continue cu şi mai multe capacităţi militare, dar şi prin „presiuni” asupra Rusiei.

„Sunt veşti foarte bune. Strategia militară de sprijinire a militarilor Ucrainei a fost corectă. Trebuie să continuăm”, a adăugat el.

”Ucraina va decide ce va face” în privința negocierilor cu Rusia

Întrebat care este opinia sa în legătură cu demararea de către Kiev a negocierilor de pace cu Rusia, Josep Borrell a afirmat că „Ucraina va decide ce va face. Datoria noastră este să-i sprijinim pe ucraineni”.

„UE reacţionează şi urmează procedurile”,  a declarat Josep Borell făcând referire la propunerile lituaniei cu privire la noile sancțiuni împotriva Rusiei.

Înaltul representant a amintit că statele membre pot face propuneri care trebuie studiate la nivelul serviciilor de resort înainte de a se lua o decizie.

Cât despre crearea unui tribunal special pentru judecarea agresiunii ruse în Ucraina, diplomatul spaniol a recunoscut că acesta este un subiect care s-a discutat deja şi care, cine ştie, se va discuta şi luni la reuniunea miniştrilor de externe ai UE.

Cu toate acestea, el a avertizat că trebuie căutată „o cale legală clară în privinţa punerii în aplicare” a unui astfel de demers.

Citește și Propagandistul preferat al lui Putin a răbufnit după decizia retragerii trupelor ruse din Herson: „Prea multe gunoaie au mințit”