Judecătoarea Camelia Bogdan cere CSM să-i apere reputaţia împotriva Antena 3

Camelia Bogdan, unul dintre judecătorii care l-au condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în dosarul ICA, a depus la CSM o cerere de apărare a reputației profesionale, susținând că a fost supusă unui adevărat "linșaj mediatic" de postul Antena 3 și portalul Lumea Justiției.
Filip Stan
19 feb. 2016, 14:29
Judecătoarea Camelia Bogdan cere CSM să-i apere reputaţia împotriva Antena 3

Camelia Bogdan, judecător în cadrul Secției a II-a penală a Curții de Apel București, a solicitat CSM să îi admită cererea de apărare a reputației profesionale afectate prin emisiuni difuzate de Antena 3 și articole publicate pe portalul Lumea Justiției (www. luju.ro).

Camelia Bogdan, acuzată de Antena 3 că ar fi primit bani de la Ministerul Agriculturii pentru participarea la un seminar, a precizat că a primit de la ANI un răspuns conform căruia participarea sa în calitate de rector la cursurile organizate în anul 2014 pentru funcționarii APIA „nu este de natură să genereze situație de incompatibilitate” și, în opinia ei, nici nu s-a aflat în conflict de interese.

Magistratul susține că, fără o minimă intervenție a moderatorului impusă de legislația audiovizuală, invitați permanenți ai postului Antena 3, precum Mugur Ciuvică, ori persoane invitate constant, precum Lucia Hossu Longin, au proferat acuzații grave la adresa ei, calificând-o drept „o judecătoare coruptă”.

„Am vizionat doar o emisiune în care, plecând de la declarația mea de avere, eram acuzată că, în 2014, aș fi luat bani de la partea vătămată — Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale — într-un dosar în care, de fapt, această instituție avea calitatea de parte civilă — și că aș fi fost într-o stare de incompatibilitate/conflict de interese pentru că am predat în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei și corupției funcționarilor unei instituții (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură), aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale”, declară Camelia Bogdan.

Judecătoarea adaugă că postul Antena 3 și portalul Lumea Justiției au susținut că remunerația pe care a primit-o ca lector în cadrul seminarului, la care se adaugă concediul de odihnă ce ar fi fost efectuat pe banii părții vătămate în Poiana Brașov, ar fi reprezentat plăți mascate pentru decizia pronunțată în dosarul ICA, în care a fost condamnat și Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact.

În legătură cu aceste acuzații, Camelia Bogdan menționează că a predat la seminarul de la Poiana Brașov în timpul vacanței judecătorești, cu acordul președintelui de secție, participând totodată și la ședințele de judecată la care a fost repartizată în acea perioadă.

„Nu am încasat drept remunerație pentru prestația mea ca lector, sub nicio formă, nicio sumă de bani de la vreo parte din dosarul ICA. Nu am fost selectată ca lector de Ministerul Agriculturii (nici de către Agenția Națională de Intervenții și Plăți în Agricultură, instituție care, potrivit art.1 din Legea nr.1/2004, are personalitate juridică și este ordonator de credite), ci de o societate care a câștigat procesul de selecție pentru organizarea de cursuri pentru funcționari din instituții aflate în subordinea acestui minister. În prealabil, am solicitat ‘expressis verbis’ Agenției Naționale de Integritate verificarea vreunei potențiale incompatibilități între calitatea de magistrat și calitatea de lector în cadrul programului „Aplicarea Viitoarei Politici Agricole Comune. Prevenirea fraudei și a corupției în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene”, ANI comunicându-mi că această participare ‘nu este de natură să genereze situație de incompatibilitate'”, mai arată Camelia Bogdan.

Conform judecătoarei, remunerația pentru activitatea de lector nu provine de la Ministerul Agriculturii, ci dintr-un împrumut contractat de statul român, prin Ministerul Finanțelor, cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

„Colaborez de fiecare dată când se ivește ocazia la proiectele Institutului Național al Magistraturii, dar și în programe pentru prevenirea și combaterea corupției organizate de diferite alte instituții, așa cum fac și numeroși alți magistrați români. Am participat și voi mai participa la astfel de conferințe și seminare, în țară și în străinătate, orice magistrat având datoria de a se perfecționa continuu și de a împărtăși și altora — magistrați, ofițeri de poliție judiciară, funcționari — cunoștințele teoretice dobândite și practica judiciară; asemenea evenimente joacă un rol important și în prevenirea, nu doar în combaterea criminalității economice”, declară judecătoarea Camelia Bogdan.

Citeşte şi: Procurorul şef al DNA a sesizat CSM în legătură cu „neadevărurile” difuzate de Antena 3

Pe parcursul derulării seminarului, judecătoarea spune că s-a întors în București pentru a intra în ședințele de judecată în care era repartizată, în perioada 21 iulie — 2 august 2014, informând organizatorii seminarului că este imperativ să-și îndeplinească obligațiile față de Curtea de Apel București.

Tot ea menționează că nu a existat niciun impediment legal sau factual în privința participării la respectivul program, iar Plenul CSM a statuat, în ședința din 16 octombrie 2014, că judecătorii pot participa, în calitate de experți, în cadrul programelor cu finanțare externă pentru justiție, reținând că „este necesară participarea unor practicieni de drept român, a căror experiență este valoroasă pentru însușirea atât a cunoștințelor teoretice, cât mai ales a celor de practică judiciară”.

Pe durata programului, Camelia Bogdan susține că și-a menținut calitatea de judecător al Curții de Apel București, motiv pentru care a continuat să fie pontată ca salariată a acestei instanțe, iar activitățile de instrumentare a dosarelor, de judecată și de pronunțare a hotărârilor s-au desfășurat fără depășirea termenelor legale.

Ea explică faptul că banii pentru participarea la seminar nu au fost plătiți de către Ministerul Agriculturii, ci de societatea FDI TOP Consult SRL, consultantul selecționat pentru organizarea seminarului pentru funcționarii APIA. Acești bani provin din fondurile acordate statului român printr-un act internațional ratificat printr-o lege, respectiv Acordul datat 28 decembrie 2007, între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

„Vă rog să observați faptul că eu nu mă aflu în niciun conflict de interese, deoarece nu am încasat, sub nicio formă, nicio sumă de bani de la vreo parte din dosar și, deopotrivă, nu am beneficiat de niciun folos ori avantaj, iar de ‘lege lata’, judecătorul care la deliberare dispune repararea prejudiciului/restituirea unor sume de bani nu are posibilitatea să stabilească el însuși destinația sumelor, chiar dacă aceste sume privesc creanțe bugetare, după cum rezultă din analiza disp. art. 393 C. pr. pen, care configurează obiectul deliberării”, se mai arată în cererea adresată CSM.

La final, Camelia Bogdan susține că este supusă de către postul de televiziune Antena 3, ziarul „Jurnalul Național” și portalul Lumea Justiției „unui adevărat linșaj mediatic, linșaj ce amintește de campaniile duse de presa subordonată regimurilor totalitare”.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bărbatul care a lovit o femeie de faţă cu fiica ei rupe tăcerea: „M-a lovit și m-a mușcat!” Scandalul din parc explodează la Cluj. Exclusiv
Capital.ro
Decizie fără precedent pentru cei care au cont la bancă. Se dau banii înapoi. Taxele au fost declarate ilegale
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Incident șocant la o nuntă din Vâlcea: O mireasă a fost bătută de mire în mijlocul petrecerii, pentru că a supărat-o pe soacră
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Amendă fără precedent pentru românii care stau la bloc!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România