Judecătoarea Geanina Terceanu, suspendată din funcţie ca urmare a trimiterii în judecată în dosarul Transferurilor

Judecătoarea Geanina Terceanu de la Tribunalul București a fost suspendată din funcţie ca urmare a trimiterii în judecată de către DNA pentru luare de mită în schimbul pronunţării unei soluţii favorabile în dosarul transferurilor din fotbal.

10 feb. 2016, 08:12
Judecătoarea Geanina Terceanu, suspendată din funcţie ca urmare a trimiterii în judecată în dosarul Transferurilor

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât marţi suspendarea din funcţie, începând cu această dată, a Geaninei Terceanu, judecător în cadrul Tribunalului București, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârșirea unor infracţiuni”, informează CSM într-un comunicat de presă.

Hotărârea Secţiei a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea 317/2004 conform cărora secţiile Consiliului dispun suspendarea din funcţie a magistraţilor și art. 62 alin. (1) lit. a) și alin. (2) din Legea 303/2004 care prevede că judecătorul este suspendat din funcţie când a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unei infracţiuni.

Citeşte şi: Judecătoarea Geanina Terceanu, AVENTURI cu un interlop şi un primar. DEZVĂLUIRI din dosarul procurorilor

Săptămâna trecută, DNA a anunţat că judecătoarea Geanina Terceanu, aflată în arest la domiciliu, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită în legătură cu pronunţarea unei soluţii favorabile în dosarul transferurilor din fotbal.

În dosar, au fost trimiși în judecată și foștii impresari Ioan și Victor Becali, precum și Cristian Borcea, fost președinte executiv al Clubului de fotbal „Dinamo”, pentru dare de mită, toţi aflaţi în executarea unei pedepse cu închisoarea.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei doi avocaţi — George-Antonie Iorgovan și Daniel-Costel Petre — pentru mărturie mincinoasă.

DNA preciza, într-un comunicat de presă, că, în februarie 2009, Geaninei Terceanu, în calitate de judecător la Tribunalul București, i-a fost repartizat dosarul transferurilor de fotbaliști, în care fraţii Becali și Cristian Borcea, alături de alţi inculpaţi, fuseseră trimiși în judecată pentru înșelăciune și evaziune fiscală.

În 3 aprilie 2012, magistratul a pronunţat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii, în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 (‘fapta nu există’).

Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunţa această soluţie de achitare, Terceanu a primit, în intervalul aprilie 2009 — mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro.

„Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost dată inculpatei Terceanu de către inculpaţii Becali, iar suma de 10.000 de euro de către inculpatul Borcea. În cursul anului 2009, o parte din banii primiţi în modalitatea de mai sus, respectiv 56.000 de euro, au fost folosiţi de Terceanu la achiziţionarea unei locuinţe (al cărei preţ total a fost de 93.000 euro). Ulterior, la 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de către Geanina Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie penală a Curţii de Apel București — Secţia a II-a Penală, instanţa de control judiciar pronunţând condamnarea inculpaţilor la pedepse privative de libertate”, susţin procurorii.