Judecătoarea Georgeta Barbălată a fost chemată din nou la audieri

Magistratul suspendat a aflat că procurorii DNA au avansat cu ancheta şi au descoperit noi fapte penale. Barbălată este acum acuzată de divulgarea unor informaţii care pun în pericol siguranţa naţională.

RomaniaTV.net
04 sept. 2012, 14:55
Judecătoarea Georgeta Barbălată a fost chemată din nou la audieri

Procurorii DNA spun că Georgeta Barbălată a emis trei mandate de ascultare a telefoanelor pentru probleme de siguranţă naţională. Numai că fostul magistrat nu a păstrat secretul profesional şi, în virtutea relaţiei de prietenie cu Mihai Vlad, i-a spus fostului şef al SIPI Ilfov despre mandate. La rândul său, Vlad i-a avertizat pe cei trei care aveau telefoanele interceptate.

După ce a fost descoperită, Barbălată a preferat să tacă. „Nu mi-au reproşat nimic”, a spus ea despre modul în care au decurs audierile. Avocatul lui Mihai Vlad a precizat că deocamdată procuroriii nu i-au impus clientului său o interdicţie de părăsire a ţării. „Doar s-a adus la cunoştinţă că s-a pus în mişcare acţiunea penală. Scria şi in citaţie”, a spus avocatul.

Până acum DNA nu a anunţat cine sunt cei care au aflat că sunt urmăriţi, dar şi ei vor fi chemaţi la audieri. Cercetările în acest dosar au pornit de la alţi doi magistraţi, George Bălan şi Marcel Sâmpetru. Cei doi vânau funcţiile de procuror general şi şef al DNA, pe baza unor informaţii secrete de la Mihai Vlad şi Georgeta Barbălată.

Judecătoarea Georgeta Barbălată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce a aflat de existenţa unei solicitări de autorizare a efectuării percheziţiilor domiciliare, formulată de procurorii anticorupţie, l-a avertizat pe Vlad Mihai, fostul şef al SIPI Ilfov, învinuit într-un dosar penal aflat pe rolul DNA, că este posibil ca domiciliul său să fie percheziţionat şi că ar putea să aibă probleme, legate de anumite „servicii” pe care le-ar fi făcut procurorilor Bălan şi Sâmpetru, potrivit agerpres.ro.

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă Georgeta Barbălată, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupţie.

„În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii că în data de 10 iulie, Georgeta Barbălată, judecător la ÎCCJ, după ce a aflat de existenţa unei solicitări de autorizare a efectuării percheziţiilor domiciliare, formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), l-a avertizat pe Vlad Mihai, învinuit într-un dosar penal aflat pe rolul DNA, că este posibil ca domiciliul său să fie percheziţionat şi că ar putea să aibă probleme, legate de anumite „servicii” pe care le-ar fi făcut procurorilor Bălan George şi Sâmpetru Marcel. Procedând în acest mod, judecătoarea Barbălată i-a asigurat învinuitului Vlad Mihai timpul necesar pentru a distruge şi ascunde documente şi obiecte compromiţătoare, ce ar fi putut constitui mijloace de probă, îngreunând astfel urmărirea penală”, arată DNA.

Judecătoarea Georgeta Barbălată, purtător de cuvânt al ÎCCJ, a fost pusă sub învinuire în dosarul penal în care se efectuează acte de urmărire penală faţă de Vlad Mihai, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov şi faţă de procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, învinuiţi pentru infracţiunea prevăzută de art. 12 lit. b din legea 78/2000, în formă continuată, complicitate, respectiv instigare la infracţiunea menţionată.