Judecătoarea Roxana Petcu, Inspecţia Judiciară: „Acelaşi nivel de rigoare ar trebui aplicat şi în cazul procurorilor”

Judecătoarea Roxana Petcu, inspector-șef al Inspecției Judiciare - instituția responsabilă de cercetarea abaterilor disciplinare din magistratură, atrage atenția asupra practicii neunitate de sancționare disciplinară a judecătorilor și procurorilor. În vreme ce numeroși judecători sunt sancționați an de an pentru diverse abateri disciplinare, procurorii par să beneficieze de un soi de impunitate asigurată de Secția pentru procurori a CSM.
Filip Stan
12 feb. 2024, 10:50
Judecătoarea Roxana Petcu, Inspecţia Judiciară:

„Inspecția Judiciară este singura instituție din justiție în cadrul căreia funcționăm laolaltă judecători și procurori. Organizarea noastră este de așa natură încât actele realizate de inspectorii judecători sau de inspectorii procurori sunt supuse avizării directorilor celor două direcții de inspecție și în final confirmării de către inspectorul-șef. A fost de altfel principala noastră preocupare, la începutul mandatului meu, de uniformiza practicile instituționale. Eu cred că dacă se cere un anumit nivel de rigoare când e vorba de judecători, același nivel de rigoare ar trebui să se ceară și procurorilor. Pentru că, nu-i așa?, ne chemăm cu toții magistrați. În aceste condiții, din punctul meu de vedere, modul în care se realizează dosarele și se lucrează în Inspecția Judiciară nu pot să spun eu dacă e bun sau rău, dar pot să spun că e la fel. Că mai departe există practici neuniforme între secțiile Consiliului Superior al Magistraturii, probabil că despre asta vorbim. Că mai departe există practivi neuniforme în cadrul completelor de 5 judecători de la ÎCCJ iarăși este o chestiune care nu ne mai revine nouă în analiză.

Procurorul General intervine în disputa privind nerespectarea de către instanţe a deciziilor CJUE cu privire la prescripţie: „Trebuie tranşată cât mai rapid, pentru că practica judiciară este în momentul de faţă neunitară”

Ce pot eu să spun este că există acțiuni disciplinare – chiar invit pe toată lumea să citească și pe site-ul nostru, sunt prezentate și în rezumat, în cazul multora am reușit să menționăm pe site și soluțiile finale -, avem judecători sancționați. Sigur, este o întrebare pe care putem să ne-o punem, dacă starea de disciplină în cazul judecătorilor este mai gravă decât în cazul procurorilor. Sau poate că privirea organului colegial CSM este puțin alta. Noi încercăm să adaptăm. Noi nu putem să ignorăm practica CSM, după cum nu putem ignora practica ÎCCJ. Sigur, atunci când putem identifica o linie călăuzitoare sau elemente comune. Dacă este vorba despre elemente pur particulare, nu avem ce să discutăm acolo. Noi să știți că nu ne bucurăm, nu așteptăm cu nerăbdare, nu suntem fericiți când un judecător sau un procuror este sancționat. Noi nu avem pasiuni de genul acesta. Rolul nostru este unul legal, facem ce avem de făcut. Mai departe, oportunitatea de a aplica o sancțiune, aprecierea nivelul de gravitate al faptelor revine CSM și, ulterior, ÎCCJ”, a declarat șefa Inspecției Judiciare, într-un inteviu pentru DC News.

Judecătoarea Roxana Petcu subliniază că, dincolo de aprecierile CSM și ÎCCJ în judecarea abaterilor disciplinare, faptele constatate de Inspecția Judiciare nu au fost niciodată contestate.

„În practica dintotdeuna a Inspecției Judiciare, dacă vom analiza hotărârire care s-au pronunțat fie de secțiile CSM, fie de ÎCCJ, să știți că situația de fapt reținută de Inspecție ca urmare a cercetării nu a fost modificată. Faptele noi le-am stabilit. Eu nu am identificat un caz în care să fi venit CSM sau ÎCCJ și spună ‘nu sunt acestea faptele’. Au fost dosare soluționate pe excepții și nici măcar nu s-a mai analizat sau s-au înlocuit sancțiunile date de CSM, dar faptele nu au fost modificate, ele au fost stabilite ca atare. Încadrarea lor, calificarea lor este o chestiune care revine instanțelor rolul de a aprecia”, a mai precizat șefa IJ.

Inspecția Judiciară anchetează disciplinar judecătorii și procurorii din România, în urma unor sesizări sau a unor autosesizări. Ca unic titular al acțiunii discplinare, șeful IJ are ultimul cuvânt în trimiterea dosarelor în care se constată săvărșirea unor abateri disciplinare la judecata secțiilor de specialitate ale Consiliuli Superior al Magistraturii. Hotărârire pronunțate de CSM în materie discplinară pot fi atacate cu recurs la completul de 5 judecători de la ÎCCJ.  Printre sancțiunile care pot fi stabilite de CSM și ÎCCJ se numără avertismentul, reducerea indemnizației pe o perioadă determinată, retrogradarea în gradul profesional, suspendarea sau chiar excluderea din magistratură.

Citeşte şi: Drulă îşi apără penalii. Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului, e urmărită penal de DNA, dar liderul USR spune că e „hărţuire”

În ultimii ani, IJ a fost criticată de fiecare dată când a anchetat magistrați-vedetă, cei vizați apelând la diverse strategii de victimizare. Un exemplu este judecătorul Cristi Danileț, recent pensionat la 48 de ani, care a fost vizat în patru dosare discplinare. În trei dintre acestea CSM a dispus excluderea din magistratură, sancțiunile schimbată de fiecare dată de ÎCCJ. Doar într-un caz Danileț a fost „achitat” disciplinar pe baza unor excepții, în celelate dosare aplicându-se sancțiuni mai blânde.

Roxana Petcu, inspector-șef la Inspecția Judiciară, vine cu dezvăluiri în cazul procurorului Horodniceanu

În cadrul emisiunii moderate de Laura Duță, Roxana Petcu a vorbit despre acțiunea împotriva procurorului Daniel Horodniceanu, pe care procurorii au respins-o, și despre motivele care au stat la baza recursului declarat de Inspecția Judiciară.

„Inspecția Judiciară l-a cercetat disciplinar pe însuși domnul procuror Daniel Horodniceanu, până mai ieri vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, persoană pe care o cunosc și îi apreciez activitatea.  A avut o ieșire cu acei polițiști, în trafic, o mare discuție în spațiul public, și bănuiesc că și în sistem pentru că s-a ajuns la o verificare la nivelul Inspecției Judiciare. Acum este anchetat disciplinar. Este membru al secției de procurori, a fost vicepreședinte al CSM. Inspecția Judiciară nu se oprește când cineva este „cineva” și cred că acest caz ne-a arătat încă o dată că oricine este pasibil măcar de verificări.”, a spus Laura Duță.

„Și eu apreciez activitatea domniei sale și ca membru în CSM, și ca funcții pe care le-a ocupat anterior. Nimeni nu îi va răpi aceste lucruri, fără îndoială. În cazul domnului Horodniceanu suntem în etapa recursului. Acolo, secția de procurori a respins acțiunea Inspecției și noi am declarat recurs.

Fiind vorba despre un dosar care este pe rol, pot să vă spun în acest moment că opinia noastră a fost că acela nu a fost un comportament potrivit. De aceea am și exercitat acțiunea. Acolo mai e vorba și despre altceva, despre încadrarea noastră, a fost și de încălcare a unei interdicții, dar și despre rezolvarea problemelor personale în alt cadru decât cel pentru toți cetățenii.

Aceea a fost optica noastră, asta am susținut în acțiune. Împotriva hotărârii secției de procurori, noi am formulat o cale de atac, este un recurs pe rol la Înalta Curte. În cadrul acelui recurs, fără îndoială că noi ne vom face toate demersurile pe care le vom găsi necesare.”, a spus Roxana Petcu.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!